USL pierde procente în sondajele de opinie

Chiar dacă USL se menţine pe primul loc în preferinţele românilor, pierde aproape 12% în decurs de trei luni.

Adăugat: 28 Septembrie 2012
Ultima actualizare:28 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obţine voturile a 55% din români, potrivit sondajului realizat pentru "Adevărul" de IMAS în perioada 6-16 septembrie.

Pe următoarele locuri se clasează PDL cu 17,8%, PPDD cu 15,5% şi UDMR cu 5,3%, în timp ce restul formaţiunilor politice nu ar depăşi pragul electoral.

Chiar dacă USL se află pe primul loc în preferinţele românilor, scorul alianţei social-liberale este cu aproape 12% mai mic decât cel din luna iunie, înainte de declanşarea suspendării lui Traian Băsescu.

În ultimele luni de zile, USL a trecut prin două perioade distincte din punct de vedere al evoluţiei cotei electorale, potrivit cercetărilor realizate de IMAS.

PPDD, uşoară creştere

PPDD avea  12,8% în mai şi a coborât  la 9,8% în iunie.

Cota acestui partid a ajuns la 10% în iulie, la 14,1% în august şi la 15,5% în septembrie.

PDL, începe să crească după o perioadă de cădere

Pierderea guvernării şi a alegerilor locale a adus PDL la 14,5% în mai şi la 12,7% în iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani de zile.

Strategiile PDL au părut lipsite de succes, iar partidul nu a crescut în sondaje nici măcar după schimbarea lui Emil Boc cu Vasile Blaga în fruntea partidului.

În schimb, alegătorii democrat-liberalilor au fost „mobilizaţi" de declanşarea operaţiunii de suspendare, partidul crescând în iulie la 16,3%, iar în august la 17,8%.

Mugur Isărescu, persoana în care românii au încredere

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a depăşit pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta la capitolul încredere, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru Adevărul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 6-16 septembrie.

Astfel, 35,8% din cei intervievaţi au răspuns că au încredere în Mugur Isărescu, potrivit Adevarul.ro.

Chiar dacă este primul clasat, Isărescu este în scădere faţă de luna august, când înregistra o cotă de popularitate de 40,8%, sau faţă de luna iulie, când era cotat cu 41,2%.

Sorin Oprescu câştigă la capitolul "încredere"

Surpriza sondajului este clasarea pe locul doi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care întruneşte aprecierile a 34,7% din cei intervievaţi.

Edilul-şef al Capitalei pare să fi fost avantajat de neimplicarea în scandalurile politice din ultima perioadă.

Oprescu nu se numără printre personalităţile a căror popularitate este măsurată lunar, iar în luna aprilie, când a fost verificat ultima dată, era cotat cu 25,3%.

Premierul Victor Ponta beneficiază de încrederea a 31,7% din români, cu trei procente mai puţin comparativ cu luna trecută, arata Adevarul.

Prim-ministrul a atins un vârf de popularitate în iunie, când avea 45,8%, dar a scăzut, în permanenţă, de la momentul declanşării suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Imaginea lui Antonescu, afectată

Discuţiile politice din ultime vreme au afectat şi imaginea preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Acesta este pe locul al patrulea în topul încrederii, cu o cotă de 27,1%.

Luna trecută, liderul liberal avea 33,1%.

Înainte de declanşarea operaţiunii de suspendare, Antonescu avea 36,6%.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) la comanda cotidianului Adevărul în perioada 6-16 septembrie.

Barometrul cuprinde un eşantion de 1.035 de persoane şi are o marjă de eroare de ±3%.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza