USL, pe muchie de cuţit. Se rupe coaliţia de guvernare?

Începe o săptămână decisivă pentru soarta USL. În timp ce PSD aşteaptă propunerile de miniştri, liberalii rămân ferm pe poziţie şi nu renunţă la nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier la pachet cu cea de ministru de interne.

Adăugat: 23 Februarie 2014
Ultima actualizare:24 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Crin Antonescu și Victor Ponta, copreședinții USL
trimite pe mail

Situaţia Uniunii Social Liberale este încă neclară, dar o decizie este aşteptată la începutul săptămânii, când se va discuta, din nou, despre componenţa Guvernului.

Mărul discordiei dintre PNL şi PSD este Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a cerut PNL să vină până luni cu lista propunerilor pentru funcţiile din guvern care le revin, în timp ce liberalii au subliniat că ei îşi menţin vechile propuneri şi aşteaptă decizia primului ministru.

Klaus Iohannis, motiv de scandal în USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă,  că motivul real pentru care s-ar putea rupe Uniunea Social Liberală este refuzul lui Victor Ponta de a-l numi pe prim-vicepreşedintele liberal Klaus Iohannis în guvern.

"De ce nu vom mai avea un guvern USL? Pentru că domnul Ponta şi diverşi săi acoliţi nu acceptă în ruptul capului ca un om care este prim-vicepreşedinte al PNL, care este apreciat de o mare parte dintre români, să vină în guvern. E simplu ca bună ziua, acum se vede cu ochiul liber", a spus Crin Antonescu .

Oricum ar fi, spune Crin Antonescu, România va avea un guvern până marţi, fie unul USL, cu Klaus Iohannis ministru interne şi vicepremier, fie un altfel de cabinet.

Totuşi, liderul PNL, Crin Antonescu, afirma că renunţă la condiţia desfiinţării USD, alianţă electorală formată între PSD, PC şi UNPR în perspectiva alegerilor europarlamentare.

Crin Antonescu susţine că decizia îi aparţine premierului Victor Ponta.

"Am dat toate semnele că noi nu vrem să rupem USL, noi nu vrem să rupem acest guvern. Noi vrem doar ca el să funcţioneze normal. Avem luni şi marţi Parlamentul şi luni şi marţi se poate reface Guvernul. Dacă în acest sens - şi n-am nici o îndoială că nu se va întâmpla asta - Delegaţia permanentă va fi convocată marţi seara", a spus Antonescu.

PNL pregăteşte ieşirea miniştrilor de la guvernare. Ponta nu demisionează.

Delegaţia permanentă a PNL este forul de conducere care va decide ieşirea miniştrilor liberali din Guvern, a precizat Crin Antonescu. 

În eventualitatea în care liberalii se decid să iasă de la guvernare, Victor Ponta a spus că nu va demisiona.

"În primul rând, repet, voi numi pe locul miniştrilor demisionari miniştrii actuali pentru a mai lăsa o perioadă, atât cât îmi permite Constituţia de interimar, o perioadă în care să găsim o soluţie. În mod sigur voi merge în Parlament şi voi continua cu un guvern care va avea ca program exact programul pe care l-a avut USL. În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină din nou alături de noi, în acea zi eu voi fi de acord. Deci eu cred că o guvernare puternică e o guvernare cu toţi patru împreună", a declarat premierul Ponta la Antena 3.

Constantin încearcă salvarea coaliției

Ceilalţi parteneri ai coaliţiei de guvernare spun că acest parteneriat trebuie continuat.

În opinia liderului conservator, Daniel Cosnatntin, USL ar putea fi redresată.

"Sper să valorificăm şansele, cât or fi ele de mici, să le valorificăm în sens pozitiv şi să putem să redresăm cel mai important proiect politic de după 1989", a spus Daniel Constantin.

UDMR, alternativa PNL în guvern?

Dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere, dar cu legitimitate în Parlament, crede liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta nu a exclus o colaborare cu UDMR.

Hunor a negat însă,  informaţiile care circulă în presă, potrivit cărora Uniunea ar negocia cu PSD sau PNL pentru a intra la guvernare.

"Nimeni nu a solicitat nicio întâlnire. Nu s-a pus problema intrării UDMR la guvernare. Trebuie să infirm orice informaţie legată de vreo întâlnire", a spus Kelemen Hunor.

Deocamdată, două dintre portofoliile care revin liberalilor au fost preluate interimar, de miercurea trecută, de PSD - Victor Ponta la Finanţe şi Constantin Niţă la Economie.

Premierul a declarat atunci că este o situaţie temporară până când liberalii vor face noi propuneri pentru aceste posturi.Autor:
Constanţa Comănici
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
23 Februarie 2014
Ultima actualizare:
24 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza