USL, în impas. 12 zile de blocaj politic

Blocajul politic din USL vine în urma propunerii PNL ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să ocupe funcţiile de vicepremier şi ministru de interne.

Adăugat: 18 Februarie 2014
Ultima actualizare:18 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este cea de-a douăsprezecea zi în care PSD şi PNL nu ajung la un acord.

Copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au admis recent că impasul s-a transformat în criză politică, dar au precizat că niciunul nu se arată dispus să cedeze.

Blocajul politic din USL vine în urma propunerii PNL ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să ocupe funcţiile de vicepremier şi ministru de interne.

Acest lucru implică o modificare a structurii Executivului, fiind necesar un nou vot în Parlament; şi asta, pentru că în prezent funcţia de vicepremier este la pachet cu cea de ministru de finanţe.

Două variante sunt luate în calcul, susţine premierul Victor Ponta: fie se păstrează actuala structură a Guvernului, fie se solicită Parlamentului un vot pentru o nouă formulă, care presupune un vicepremier în plus pentru Partidul Conservator.

PNL rămâne ferm pe poziţie şi nu renunţă la varianta propusă iniţial


Liderul liberal, Crin Antonescu, afirmă că nu se doreşte ieşirea de la guvernare, dar nici nu se acceptă rămânerea în orice condiţii.

"Nu putem să acceptăm condiţionarea venirii în Parlament de inventarea unui post de vicepremier pentru un anumit partid. Domnul prim-ministru trebuie să decidă. Dacă vrea în continuare guvern USL, guvern cu liberalii, facem modificările în parlament care se cuvin, şi le facem mai repede, pentru că nu are rost să prelungim aceste lucruri", susține Antonescu.

Daniel Constantin e dispus să renunțe la funcția de vicepremier

Liderul conservatorilor, Daniel Constantin, spune că partidul său a făcut destule concesii partenerilor din alianţă.

El precizează că primarul Sibiului poate să fie ministru de interne, urmând să preia funcţia de vicepremier atunci când se va ajunge la un consens în USL pe tema restructurării Executivului.

"Eu cred că domnul Iohannis poate fi un ministru de interne foarte bun, trebuie să intre în guvern. În momentul în care se va ajunge la un acord, va deveni şi viceprim-ministru; oricum, nu cred că trebuie să ne cramponăm acum: ori viceprim-ministru, ori deloc. Eu nu m-am cramponat de lucrul acesta, am renunţat imediat pentru a merge mai departe cu structura guvernamentală", a susținut Constantin.

Ponta dă două variante PNL-ului

Premierul Victor Ponta a afirmat că, în varianta în care liberalii nu acceptă formula de restructurare propusă, Klaus Iohannis poate fi nominalizat de PNL fie pentru funcţia de ministru de interne, fie pentru portofoliul finanţelor concomitent cu postul de vicepremier.

Şeful Executivului preciza că va trimite preşedintelui României propunerile PNL pentru cele patru ministere imediat ce le va primi de la liberali.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
18 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza