USL: Decizia Curţii trebuie să ia în calcul recensământul din 2012

Vicepreşedintele PNL, Varjuan Vosganian, a afirmat că decizia Curţii Constituţionale privind validarea referendumului trebuie fundamentată pe datele statistice ale recensământului din 2012.

Adăugat: 31 Iulie 2012
Ultima actualizare:31 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

USL consideră că decizia Curții Constituționale privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu trebuie fundamentată în concordanță cu datele de la Institutul Național de Statistică cu privire la recensământul din 2012, cu cele deţinute de Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi cu cele oferite de instanţele judecătoreşti referitoare la persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de a vota.

Vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian spune că orice decizie care nu pune de acord România statistică şi România reală, şi care se bazează pe un cvorum excesiv şi ipotetic nu ar face decât să adâncească criza politică.

El mai afirma că o astfel de situație nu ar face altceva decât să ducă la o stare de ilegitimitate cronică pentru unele instituţii ale statului.

Vosganian a specificat că este vorba în primul rând de instituţia Prezidenţială, şi mai apoi de tensionarea opinei publice.

Audio: Varujan Vosganian

Întrebat dacă nu este tardivă solicitarea USL ca CCR să analizeze şi să armonizeze ultimele date centralizate de INS privind rezultatele recensământului cu pragul cvorumului necesar validării referendumului pentru demiterea preşedintelui, Varujan Vosganian a replicat că nu este prea târziu, fiind suficient timp pentru ca judecătorii Curţii să analizeze noile informaţii.

''Declaraţia mea este oportună pentru că oferă suficient timp. (...) Acum nu e târziu. Câtă vreme CCR nu a dat încă verdictul, evaluarea tuturor acestor date şi armonizarea lor trebuie făcută. Dacă am fi făcut aceste precizări după decizia CCR, aţi fi putut, pe bună dreptate, să îmi reproşaţi că e prea târziu. Apelul nostru către judecătorii CCR este de a-şi fundamenta decizia pe România reală, iar România reală este cea care este reflectată de actele oficiale ale instituţiilor care dimensionează capacitatea de vot a românilor şi evaluează numărul real al românilor care votează'', a explicat vicepreşedintele PNL.

Varujan Vosganian a adăugat că USL va oferi CCR orice susţinere legală sau informaţii dacă judecătorii Curţii vor solicita acest lucru.

''CCR trebuie să încredinţeze poporul român că în momentul în care a stabilit cvorumul a luat în calcul toate informaţiile care să conducă la un cvorum real'', a conchis acesta.

Blaga roagă USL să respecte "legile şi Constituţia"

Preşedintele PDL susţine că USL nu are niciun argument să solicite Curţii Constituţionale invalidarea referendumului.

Vasile Blaga a făcut apel la USL să respecte, ''în al 12-lea ceas'', legile şi Constituţia, în ceea ce priveşte recunoaşterea rezultatelor referendumului din 29 iulie şi a calificat drept ''puerile'' argumentele în baza cărora PSD şi PNL ar urma să sesizeze Curtea Constituţională, şi anume boicotarea scrutinului şi numărul celor înscrişi pe listele de alegători.

"Rog USL să înţeleagă măcar în ceasul al 12-lea voinţa şi să respecte legile şi Constituţia. Pot să văd că liderii USL, domnul Ponta şi domnul Antonescu, sunt într-o mare dificultate şi că unii foarte apropiaţi lor din propriile partide fac cele mai năstruşnice declaraţii de ce ar trebui luat în considerare de Curtea Constituţională, vorbesc de cetăţeni români. Un singur lucru trebuie luat cu adevărat în seamă: voinţa poporului", a declarat Blaga.Autor:
Alexandra Cristea
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
31 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza