USL, de acord cu creşterea salariilor

Opoziţia susţine creşterea salariilor bugetarilor, dar cere Guvernului să ia şi măsuri economice şi sociale care să susţină crearea de locuri de muncă şi creştere economică.

Adăugat: 12 Martie 2012
Ultima actualizare:12 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Daniel Constantin, au declarat, luni, că susţin ideea reîntregirii salariilor bugetarilor şi au subliniat că "nu se majorează niciun salariu, se dă ceva înapoi".

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că este de acord cu revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, dar consideră că măsura ar trebui să fie însoţită de reducerea contribuţiilor la asigurările sociale.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta menţionează că USL va susţine creşterea salariilor, dar cere, în acelaşi timp, adoptarea unor decizii pentru crearea de locuri de muncă.

Victor Ponta a declarat, la Radio România Actualităţi, că nu e vorba de mărirea salariilor bugetarilor şi că, de fapt, este vorba de a da înapoi o parte din ceea ce "domnul Băsescu şi Guvernul Boc au tăiat în 2010".

"E o minciună, nu e vorba de mărirea salariilor bugetarilor, este vorba de a da înapoi o parte din ceea ce domnul Băsescu şi Guvernul Boc au tăiat în 2010". Victor Ponta"Este treaba Guvernului ce face cu salariile, cu politicile economice. Domnul Băsescu, de obicei, de câte ori se bagă, strică lucrurile, în loc să le facă mai bune. E o minciună, nu e vorba de mărirea salariilor bugetarilor, este vorba de a da înapoi o parte din ceea ce domnul Băsescu şi Guvernul Boc au tăiat în 2010", a afirmat liderul social-democrat.

Victor Ponta a mai spus că PSD şi USL susţin măsurile de măriri ale salariilor bugetarilor, dar vor cere Guvernului să ia şi măsuri economice şi sociale care să susţină crearea de locuri de muncă şi creştere economică.

De asemenea, liderul social-democraţilor a spus că este "ridicol" că preşedintele Băsescu şi-a făcut din semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală un mare steag de luptă, însă prin măsura de creştere salarială din sectorul bugetar se încalcă prevederile acestuia.

"Tocmai ieşim din Tratatul de guvernanţă înainte să îl semnăm, dacă nu luăm măsuri de creştere economică, nu ne încadrăm în deficitul structural", a mai spus copreşedintele USL, Victor Ponta.

Daniel Constantin: Fără măsuri adiacente, mărirea de salarii nesustenabilă
    
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că susţine ideea reîntregirii salariilor bugetarilor, în condiţiile în care se va evita încălcarea legii responsabilităţii fiscale, prin identificarea unor soluţii care să permită mărirea acestor salarii din sistemul public.

Daniel Constantin a mai precizat că, fără nişte măsuri adiacente care să completeze bugetul de stat cu alte surse de finanţare, "mărirea de salarii nu este sustenabilă".

"Este un termen fals. O creştere a salariilor cu 15% în această perioadă nu aduce nicidecum o revenire a puterii de cumpărare la nivelul anului 2010.  Putem vorbi de o reîntregire numai dacă se actualizează şi cu rata inflaţiei". Daniel Constantin


    
De asemenea, liderul PC a afirmat că nu este de acord cu termenul de "reîntregire" a salariilor.
    
"Este un termen fals. O creştere a salariilor cu 15% în această perioadă nu aduce nicidecum o revenire a puterii de cumpărare la nivelul anului 2010. Credem că în această perioadă trebuie să identificăm foarte clar, să aducem din nou puterea de cumpărare la nivelul anului 2010. Putem vorbi de o reîntregire numai dacă se actualizează şi cu rata inflaţiei", a precizat Constantin.

Copreşedintele USL a mai spus că Partidul Conservator rămâne la părerea că această măsură este una menită să mituiască electoratul mai ales că vine într-o perioadă de campanie electorală şi va avea acelaşi efect pe care propunerea făcută de Ceauşescu, în 1989, a avut-o în rândul populaţiei.

Liderii coaliţiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor să fie majorate începând cu 1 iunie, urmând ca Guvernul să analizeze procentul cu care se va face majorarea.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
12 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza