USL cere revocarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor

USL cere revocarea atât a preşedintelui Senatului, cât şi a preşedintei Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase.

Adăugat: 3 Iulie 2012
Ultima actualizare:3 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Biroul Permanent Naţional convocat de USL a votat în unanimitate convocarea şedinţei extraordinare a Senatului pentru ora 17:00. 

Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte, revocarea din funcţie a actualului preşedinte al Senatului, Vasile Blaga şi alegerea noului preşedinte al Senatului.

După publicarea în monitorul oficial a acestei convocări, ordinea de zi va trebui aprobată din nou de BPN şi va fi pusă în discutie în plen.

USL a motivat revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga prin faptul că acesta nu a fost neutru şi a susţinut PDL.

Cu toate că preşedintele Senatului nu poate fi revocat din funcţie decât de grupul parlamentar care l-a propus, USL consideră că dacă are majoritatea în Senat poate trece peste această prevedere.

În carţi pentru preluarea funcţiei de preşedinte al senatului se afla Crin Antonescu, liderul PNL.

USL cere şi revocarea Robertei Anastase

Tot marţi, USL va cere şi revocarea din funcţie a preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Premierul a declarat marţi înaintea discursului rostit în plenul Parlamentului, că el personal, în calitate de premier, nu a depus nicio cerere de revocare din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor şi a Avocatului Poporului, precizând doar că a solicitat să se adreseze Parlamentului.

Întrebat  de ce a cerut revocarea din funcţie a preşedinţilor celor două Camere, premierul a răspuns:

"Eu ? Eu, ca prim-ministru, am depus doar cererea de a mă adresa Parlamentului", a declarat Ponta.

Argumentul principal al celor de la USL pentru această cerere ar fi acela că opoziţia nu poate conduce ambele Camere ale Parlamentului, după ce Uniunea a preluat majoritatea parlamentară.

Blaga şi Antastase refuză să treacă solicitările de revocare a lor pe ordinea de zi

Întrebat de jurnalişti cum comentează această revocare, Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că nu va convoca niciodată o sesiune extraordinară a Senatului şi nici nu va pune pe ordinea de zi propunerea de revocare a sa din funcţie.

"N-o sa trec niciodata pe ordinea de zi aşa ceva, sa le iasă din cap celor de la USL", a declarat şeful PDL.

Blaga a spus că şi această cerere "este neconstituţională".

"Am raspuns la asta, nu voi convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pentru că este şi neconstituţională, este decizia Curţii Constituţionale care spune clar în ce condiţii poate fi schimbat preşedintele Camerei şi de asemenea, există şi regulamentul nostru, deci nu voi convoca", a spus Blaga.

Întrebat dacă există posibilitatea de a fi suplimentată ordinea de zi a sesiunii extraordinare, Blaga a raspuns: "Da, doar dacă voi fi eu de acord şi nu voi fi".

Roberta Anastase va face "exact" ca şi Blaga

Ca şi Vasile Blaga, Roberta Anastase neagă la rândul său posibilitatea de a trece pe ordinea de zi propunerea de revocare a sa din funcţie.

"Înţeleg că la Senat deja au făcut-o, probabil că va urma şi la Cameră. E o procedură haideţi să spunem ciudată, cu siguranţă în afara Constituţiei, drept pentru care nu poate fi supusă la vot."

Întrebată ce va face în cazul în care o astfel de solicitare va veni şi la cabinetul dumneaei şi dacă se va supune în Biroul Permanent la vot această solicitare, Roberta Anastase a răspuns că va face "exact ceea ce a anunţat deja că va face şi preşedintele Senatului": nu o va trece pe ordinea de zi.
 Autor:
Alice Vasiloiu
Editor:
Alice Vasiloiu
Reporter:
Nucu Jalea
Adăugat:
3 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza