USD calculează noua majoritate parlamentară

USD contează pe votul UDMR, al minorităților naționale și al independenților pentru a-și asigura majoritatea confortabilă pentru trecerea Guvernului prin Parlament.

Adăugat: 28 Februarie 2014
Ultima actualizare:28 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sfârşit de săptămână decisiv pentru negocierile privind formarea noului guvern.

Alianţa USD caută să-şi consolideze majoritatea pe care o are în Parlament, cu sprijinul minorităţilor naţionale, care de regulă votează în favoarea celor de la guvernare.

În ultimele două zile s-au mai produs însă modificări privind echilibrul din legislativ.

Vineri, alţi doi deputaţi din opoziţie şi un senator independent au anunţat că trec la UNPR.

Cel mai important se anunţă însă dialogul cu UDMR.

Pe susţinerea UDMR contează USD şi premierul Victor Ponta, pentru continuarea programului de guvernare şi asigurarea votului în Parlament la care va fi supus noul executiv săptămâna viitoare.

După ieşirea PNL de la guvernare, calculele USD pentru o nouă majoritate parlamentară includ UDMR şi minorităţile naţionale.

Aritmetică parlamentară: peste 90 de parlamentari la Senat și 255 la Cameră

La Senat, pe lângă cei 85 de senatori ai PSD, PC şi UNPR s-ar putea adăuga şi cei opt parlamentari ai UDMR, dar şi unii independenţi plecaţi din PNL, astfel încât majoritatea ar fi una destul de confortabilă, peste 90 de parlamentari, faţă de 86, cât este minimum necesar pentru a fi adoptate legile organice.

La Camera Deputaţilor, calculele arată că USD are 190 de parlamentari, cărora li se adaugă şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care de regulă votează cu puterea - adică, în total, 207 parlamentari.

Dacă şi cei 18 deputaţi ai UDMR vor vota alături de USD, atunci sunt 225 de voturi, faţă de 203, cât este minimum necesar.

UDMR, actor-cheie pe scena politică

În acest week-end, liderii UDMR se întâlnesc în forurile de conducere, pentru a decide mandatul de negociere, fie pentru intrarea la guvernare, fie pentru sprijinul parlamentar.

Zilele trecute, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea are şi anumite condiţii, printre care: drepturile minorităţilor naţionale, problemele economice şi sociale, care ar trebui negociate cu USD.

Luni, ziua decisivă

Luni, lista noului guvern va fi anunţată, după şedinţa conducerii PSD, iar marţi este posibil ca Parlamentul să fie convocat în şedinţă comună, pentru a vota structura şi componenţa noului executiv.

Tot luni ar urma să se producă modificarea cifrelor privind ponderea partidelor în Parlament.

În plenul celor două Camere vor fi anunţate ultimele transferuri.

UNPR informează că fostul deputat PNL de Buzău Titi Holban, deputatul PPDD de Neamţ Constantin Moisi şi senatorul independent de Suceava Mihai Neagu s-au înscris în UNPR şi vor activa în grupurile PSD din Camera Deputaţilor şi Senat.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
28 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza