Ursula von der Leyen va conduce viitoarea Comisie Europeană

Reprezentanta conservatorilor germani, Ursula von der Leyen, va conduce viitoarea Comisie Europeană.

Adăugat: 17 Iulie 2019
Ultima actualizare:17 Iulie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Ursula von der Leyen
trimite pe mail

Este prima femeie care ajunge în fruntea executivului comunitar şi va avea un mandat de cinci ani, care începe pe 1 noimebrie.

Susţinută de popularii europeni pentru a obţine acest scor, ea a avut şi sprijinul unei părţi a europarlamentarilor social-democraţi şi liberali, nu înainte ca aceştia să se asigure că doamna Ursula von der Leyen îşi ia angajamente ferme în ceea ce priveşte egalitatea de gen în rândul viitorilor comisarii, respectarea echilibrului geografic şi politic în desemnarea acestora, un mecanism privind statul de drept, migraţia şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ursula von der Leyen a mulţumit eurodeputaţilor pentru încrederea acordată şi le-a transmis mesajul că doar lucrând împreună constructiv pot face o Europă mai puternică.

Ursula von der Leyen: Mă simt onorată, sunt compleşită şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată, încrederea pe care mi-aţi acordat-o. Încrederea este pentru o Europă care îşi va asuma provocările. Este o mare responsabilitate şi munca mea începe acum.

Von der Leyen a promis eforturi pentru pentru consolidarea apărării europene, un salariu minim european, dar şi posibilitatea extinderii Brexit.

Ea a promis de asemenea reforme precum crearea dreptului de iniţiativă legislativă pentru Parlamentul European sau adoptarea listelor transnaţionale pentru alegerile europene.

Următorul pas este formarea unei echipe. Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze câte un comisar şi să negocieze viitoarele portofolii. Cei nominalizaţi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate după ce legislativul îşi reia activitatea în luna septembrie.

La scurt după alegerea sa, mai multe cancelarii europene au felicitat-o pe Ursula von der Leyen. Cancelarul german, Angela Merkel, a caracterizat-o drept o europeană convinsă şi convingătoare, exprimându-şi satisfacţia că o reprezentantă a Germaniei preia conducerea executivului european.

"Astăzi Europa are chipul dumneavoastră, cel al angajamentului, al ambiţiei şi al progresului. Putem fi mândri de Europa!",  este mesajul transmis de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

De la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că aşteaptă "cu nerăbdare o cooperare strânsă pentru o Europă mai puternică".Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Iulie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza