UPDATE Sindicatele protestează în stradă

Zeci de sindicate se alătură protestelor din ultimele 11 zile şi au organizat un miting de protest, urmat de un marş, în Capitală.

Adăugat: 24 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

Mitingul organizat de Sindicatul cadrelor militare disponibilizate a început în Piaţa Victoriei, apoi a urmat un mar; de protest până în faţa sediului Televiziunii Române.

În Piaţa Victoriei protestau, în jurul orei 12,00,  aproximativ 2.000 de participanţi la mitingul organizat de Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, informează reporterul Radio România Actualităţi, Cătălin Trandafir.

În piaţa Victoriei sunt prezenţi şi CFR-işti, profesori, revoluţionari, cercetători şi membri ai societăţii civile.

Cu toţii scandează şi cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi demisia Guvernului.

Ei solicită alegeri anticipate separate, astfel încât cele locale  să se desfăşoare la 1 mai, iar cele generale şi prezidenţiale la 1 septembrie.

De la tribuna improvizată  în Piaţa Victoriei, liderii manifestanţilor vor respect şi cer libertate, spunând că în ultima perioadă aceste drepturi le-au fost îngrădite.

Colonelul Mircea Dogaru, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate a precizat că vremea dialogului a trecut, ani de zile reprezentanţii Guvernului manfestând dezinteres faţă de problemele societăţii civile, drept urmare acţiunile de protest vor continua până la rezolvarea revendicărilor şi, spun cei care participă aici în piaţă la protest, se doreşte deferirea celor care se vor dovedi vinovaţi de actuala situaţie economică, socială a ţării justiţiei.

Sediul Televiziunii Române, luat cu asalt de protestatari

În jurul orei 14.00 protestatarii au plecat într-un marş spre Televiziune.Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, numărul protestatarilor a ajuns la cinci mii.

Protestatarii au luat cu asalt sediul Televiziunii Române, iar o delegaţie formată din patru persoane au reuşit să intre în incinta televiziunii.

Ei au cerut demisia conducerii Televiziunii Române.

De asemenea, au solicitat conducerii postului public să difuzeze pe post "voinţa societăţii civile", ştirile să fie obiective şi au acuzat faptul că postul public nu a transmis imagini de la protestele stradale din ultimele zile.

Sindicaliştii au plecat în jurul orei 16:30 de la sediul Televiziunii Române către Piaţa Universităţii, unde se vor alătura protestarilor de acolo.

Jandarmeria nu va lua măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii la protestele care au loc marţi sau în zilele următoare la Bucureşti, a declarat purtătorul de cuvând al Jandarmeriei Române, locotenent Florin Hulea.

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huţanu, a precizat pentru RRA că sindicaliştii cer, printre altele, numirea unui guvern de tehnocraţi şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. 

"La acest miting şi-au anunţat participarea peste 60 de sindicate. Cerem demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Emil Boc. Acestea sunt revendicările comune ale tuturor sindicatelor. În plus de aceste revendicări, noi, Uniunea Sanitas Bucureşti, cerem în mod expres demisia parlamentarilor din opoziţie, a parlamentarilor USL, din Parlamentul României. Credem că doar aşa pot demonstra că sunt alături de cei din Piaţa Universităţii, de cei din popor. Practic nu au făcut nimic cât au stat acolo, nu neapărat cu sau fără voia lor, dar de ce să mai stea?", a spus Huţanu.

Pe de altă parte, aproximativ 2.000 de suporteri ai echipelor de fotbal şi-au anunat prezenţa la protestele de  din Piaţa Universităţii.

Restricţii de circulaţie

În intervalul orar 10:00 – 14:30, se va restricţiona circulaţia rutieră pe artera de legătură între str. Paris şi şos. Kiseleff, pe artera de legătură dinspre bd. Lascăr Catargiu spre bd. Ion Mihalache şi artera de întoarcere dinspre bd. Lascăr Catargiu spre Calea Victoriei, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

În acelaşi interval orar se va restricţiona circulaţia rutieră pe 3 benzi de circulaţie pe bd. Aviatorilor, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei, numai pe sensul de deplasare spre Piaţa Victoriei, cu asigurarea traversării str. Arh. Ion Mincu.

Rute ocolitoare:

► Piaţa Charles de Gaulle – bd. C. Prezan – Piaţa Arcul de Triumf – şos. Kiseleff – Piaţa Victoriei.

► Piaţa Charles de Gaulle – bd. C. Prezan – Piaţa Arcul de Triumf – bd. Averescu – bd. Ion Mihalache – Piaţa Victoriei.

►Piaţa Charles de Gaulle – bd. Aviatorilor – bd. Mircea Eliade – str. Radu Beller – Piaţa Dorobanţilor – Calea Dorobanţilor.

11 zile consecutive de proteste

Mii de persoane au ieşit şi  luni în stradă pentru a unsprezecea zi consecutiv cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

În mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Suceava, mitingurile au fost  autorizate.

Şi românii din străinătate au început să protesteze. Românii din Spania şi Maria Britanie au ieşit în stradă, în faţa ambasadelor pentru a se solidariza cu protestele din ţară.

Începute ca mişcări de susţinere pentru fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, manifestaţiile s-au transformat în mişcări de protest faţă de actuala putere, iar principala revendicare o constiuie  demisia preşedintelui Băsescu şi a Guvernului.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Cătălin Trandafir
Adăugat:
24 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza