Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE Premierul Ponta: Miercuri, zi de doliu naţional

Premierul Victor Ponta, care a preluat şefia celulei de criză, în cazul accidentului rutier din Muntenegru, a anunţat că ziua de miercuri va fi declarată zi de doliu naţional.

UPDATE Premierul Ponta: Miercuri, zi de doliu naţional

Articol de Radio România, 24 Iunie 2013, 18:03

UPDATE 3 Guvernul a decis marţi, ca ziua de miercuri să fie decretată zi de doliu naţional în memoria celor 18 români, care şi-au pierdut viaţa în accidentul de duminică din Muntenegru.

Drapelul naţional va fi arborat în bernă, iar posturile de radio şi de televiziune îşi vor adapta programele în mod corespunzător.

Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta după şedinţa de guvern, acesta precizând şi că au fost identificate toate persoanele care au decedat în accidentul rutier din Muntenegru.

"Am fost informat că acum s-a încheiat de către autorităţile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate. Deci putem trece la procedurile legale privind anunţarea familiilor. Pe măsură ce procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregătit la Podgorica avionul pentru transportarea către Bucureşti a trupurilor neînsufleţite", a spus Ponta.

El a precizat că, după îndeplinirea procedurilor necesare la Institutul de Medicină Legală, autorităţile de la Bucureşti vor asigura transportul către oraşele şi comunele de origine ale victimelor.

UPDATE 2 Premierul Victor Ponta, a anunţat luni seara, că trupurile celor 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul rutier din Muntenegru vor fi transportate marţi de la Podgorica la Bucureşti.

Premierul a făcut anunţul de la sediul MAE, unde, acesta a preluat şefia celulei de criză, instituită în urma tragediei din Muntenegru.

"În ceea ce priveşte măsurile logistice, dincolo de avionul care s-a deplasat astăzi, (luni,n.r.) împreună cu domnul Arafat, la Podgorica şi care, în cursul zilei de mâine, imediat ce se încheie de către autorităţile din Muntenegru toate procedurile legale va transporta la Bucureşti persoanele decedate, cele 18 persoane decedate. De asemenea, avem pregătite şi mâine dimineaţă, la prima oră Ministerul Apărării a luat toate măsurile în acest sens şi îi mulţumesc ministrului şi personalului Ministerului Apărării, mâine dimineaţă, la prima oră, vor pleca încă două avioane cu toate facilităţile medicale pentru a putea să transportăm la Bucureşti toate cele 22 de persoane aflate în diverse stadii, mai puţin grave, dar inclusiv dacă se ia decizia de către personalul medical, de către domnul Arafat şi personalul medical din Muntenegru de a-i transporta şi pe cei şapte aflaţi la terapie intensivă, numai în măsura în care, evident, transportul chiar şi în aceste condiţii, avion pregătit cu toate instalaţiile medicale necesare, dar repet, doar dacă această decizie este luată de către medici", a declarat premierul.

Victor Ponta: Ziua de miercuri, ar putea fi declarată zi de doliu naţional

"Miercuri ar urma să fie declarată zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului produs în Muntenegru, în care au murit 18 români. Guvernul se va reuni marţi dimineaţă în şedinţă, iar această propunere va fi luată în discuţie", a mai anunţat premierul.

În declaraţia de presă, susţinută luni, la MAE, şeful celulei de criză, premierul Victor Ponta a explicat şi cauza pentru care se întârzie identificarea victimelor din accidentul tragic de duminică seara, de la Muntenegru.

Identificarea întârziată din cauza documentele aflate în epava autocarului

"Identificarea victimelor accidentului rutier din Muntenegru este întârziată de faptul că documentele acestora au rămas în epava autocarului prăbuşit în prăpastie", a arătat premierul.

"Am discutat şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cu Raed Arafat. Problema principală care întârzie identificarea este dată de o situaţie până la urmă de înţeles - victimele nu aveau la momentul transportării la spital documente asupra lor. Documentele se află în epava autobuzului, care probabil că în aceste momente se fac eforturi pentru a fi recuperată din acea prăpastie. Împreună cu toţi reprezentanţii statului român se fac toate eforturile pentru a identifica cu certitudine, sută la sută, atât persoanele decedate, cât şi cele rănite", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta cere iertare familiilor victimelor pentru furnizarea informaţiilor cu întârziere.

"Vreau de asemenea să spun eu şi să cer iertare familiilor victimelor - imediat ce vom avea informaţii confirmate le vom transmite noi. Nu cred şi nu ar fi în niciun fel scuzabil să înştiinţăm familiile - fie acolo unde e vorba de persoane decedate, fie acolo unde e vorba de persoane doar rănite - înainte de a avea confirmarea foarte clară referitoare la identitatea acestora", a explicat Victor Ponta.

Şeful Guvernului a confirmat că 18 persoane au decedat, 22 sunt rănite în diverse stadii şi şapte se află la terapie intensivă "cu precauţia absolut normală referitoare la situaţia finală".

Ponta s-a referit şi la secretarul de stat, Raed Arafat, aflat deja în Muntenegru, despre care a afirmat că este "cel mai profesionist şi cel bine pregătit pentru asemenea situaţii reprezentant al autorităţilor române, doctorul Raed Arafat" se află la Podgorica şi lucrează cu autorităţile muntenegrene, ca să participe la deciziile referitoare la momentul în care persoanele aflate sub terapie vor putea fi transportate în România.

"Sunt decizii medicale dificile. Am încredere că domnul Arafat are cea mai mare competenţă în acest sens şi, împreună cu medicii din Muntenegru, va putea lua deciziile privind transportarea răniţilor în ţară", a completat Victor Ponta.

UPDATE 1 Primul ministru Victor Ponta a ajuns luni seara la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde va conduce şedinţa celulei de criză organizată la nivelul instituţiei diplomaţiei ca urmare a tragicului accident survenit duminică în Muntenegru.

Victor Ponta a transmis întreaga sa compasiune familiile românilor decedaţi în urma tragicului accident şi asigură că autorităţile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniţi.

"Regret enorm cele întâmplate în Muntenegru şi doresc să transmit condoleanţe şi întreaga mea compasiune familiilor îndoliate, care trec acum prin nişte momente extraordinar de dificile. Vreau să dau asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru a oferi ajutorul necesar depăşirii acestui moment, atât familiilor, cât şi autorităţilor implicate. O asemenea tragedie este o grea încercare pentru toţi românii, iar, în astfel de clipe, cel mai important este să fim uniţi şi solidari", spune premierul într-un comunicat de presă al Guvernului, remis luni dimineaţă.

Purtătorului MAE, Brânduşa Predescu a declarat că este posibil ca marţi să fie aduşi în ţară toţi cei care au fost răniţi în acest accident.

"Secretarul de stat, doctorul Raed Arafat, ne-a informat că se intenţionează ca, mâine, în principiu, să fie aduşi în ţară toţi cei care au fost răniţi în acest accident. Se pare că sunt câteva cazuri, puţine, asupra cărora se va decide, pe baza consultării medicale. Este pregătit şi un al doilea avion, pus de asemenea, la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale", a anunţat Brânduşa Predescu, potrivit redactorului RRA.

Guvernul a mai anunţat că va face toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit duminică, a declarat pentru Mediafax că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără niciun incident până acum.

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite