UPDATE Plenul reunit al Parlamentului amână constituirea Comisiei speciale de anchetă

Plenul reunit al Parlamentului a decis retrimiterea la Comisiile juridice a raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

Adăugat: 26 Aprilie 2017
Ultima actualizare:26 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO, dezbaterea şi votul din plenul reunit al Parlamentului

UPDATE Solicitarea a venit din partea liderului de grup al PSD din Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe motivul clarificării obiectivului anchetei, în condiţiile în care şi Parchetul General a demarat o cercetare proprie.

Propunerea a fost susţinută  şi de liberali, preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan, precizând că înfiinţarea comisiei nu se justifică, dată fiind şi cercetarea Parchetului.

Parlamentarii jurişti au modificat ieri regulamentul  pentru a  nu se suprapune cu ancheta Parchetului general , în sensul că nu constituie obiect al comisiei evenimentele ce ţin de infracţiuile de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor  şi evidenţelor electorale.

Discuţiile vor fi reluate peste o săptămână.

Constituirea comisiei speciale de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009 se află pe ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului din această dimineaţă.

Parlamentul se reuneşte în plen, de la această oră, pentru a vota, între altele, înfiinţarea Comisiei speciale de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Constituirea acestei comisii a fost solicitată de preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, şi a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate.

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR din comisiile juridice reunite din Parlament a votat pentru înfiinţarea acestei comisii, chiar dacă Parchetul General a deschis o anchetă proprie.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevedea că o anchetă parlamentară nu poate avea loc în paralel cu una judiciară.

În aceste condiţii, parlamentarii au modificat regulamentul astfel încât comisia nu va cerceta infracţiunile ce ţin de abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, care fac obiectul anchetei Parchetului General.

Parlamentarii PNL şi USR au votat împotriva înfiinţării acestei comisii pe motiv că nu se justifică dată fiind anchetarea evenimentelor de către Parchetul General.

PNL ia în calcul chiar contestarea la Curtea Constituţională.

Înfiinţarea comisiei de anchetă va fi votată de plenul reunit al celor două Camere.

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc de la ora 11:00 într-o şedinţă solemnă consacrată aniversării Centenarului "Iaşi - Capitala României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri", precum şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza