UPDATE Peste 20.000 de oameni au protestat în București și în țară

În București și în alte orașe din țară, oamenii au protestat împotriva propunerilor de modificare a legilor justiţiei, dar și împotriva măsurilor fiscale, care implică mutarea CAS în sarcina angajatului.

Adăugat: 5 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 22.00 Proteste ample au fost organizate duminică seară, ca urmare a intenţiei coaliţiei la putere de a modifica legile justiţiei.

Potrivit corespondenţilor Radio România, au ieşit în stradă, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, peste 20 de mii de oameni.

Așa cum se anunțase pe rețelele de socializare, protestatarii s-au întâlnit în fața Guvernului.

Au stat aproximativ o oră, timp în care au solicitat ca persoanele cu probleme penale să nu mai ocupe funcții ori demnități publice.

Oamenii și-au arătat nemulțumirea și față de măsurile economice și schimbarea regulilor fiscale.

La Piața Universității, coloana de manifestanți s-a oprit pentru a păstra un moment de reculegere și s-a intonat Imnul Național al României.

Protestul s-a desfășurat pașnic și a durat aproximativ patru ore, transmite reporterul RRA, Mugur Mihăiță.

La Braşov, Cluj sau Timişoara au protestat între 2000 și 3500 de persoane, la Sibiu 1500, iar la Iaşi, Brăila, Constanţa, Oradea sau Piteşti au ieşit în stradă sute de oameni, transmit corespondenţii RRA din ţară.

UPDATE ora 21.00 Peste 20 de mii de oameni protestează, în această seară - potrivit corespondenţilor Radio România Actualități - în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale.

În Capitală, coloana de manifestanţi se îndreaptă spre Palatul Parlamentului.

CORESPONDENȚĂ DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI. Bogdan Isopescu, reporter RRA:

Protestatarii au ajuns, în urmă cu câteva minute, în Piaţa Constituţiei, din faţa Palatului Parlamentului, acolo unde au început să huiduie cel mai puternic.

Lozincile strigate vizează demisia actualului Guvern, îndepărtarea PSD-ului de la putere şi un apel către DNA, de a îndepărta corupţii din mediul politic.

Pentru a vă dea seama de amploarea manifestaţiei trebuie să spun că, spre exemplu, în momentul în care primii protestatari ajungeau în faţa Parlamentului, jandarmii îmi spuneau că ultima parte a coloanei părăsea Piaţa Universităţii.

Mişcarea a prins mai multă amploare pe parcurs, pentru că mai multe grupuri de oameni se alăturau pe traseu.

Mitingul continuă, acum, în faţa Palatului Parlamentului. Din căte îmi dau seama, aici este şi punctul final al protestului.

UPDATE ora 20.00 Protestatarii care s-au adunat, în această seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, au pornit în marş spre Palatul Parlamentului.

Sunt câteva mii de oameni, nemulţumiţi de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale care implică mutarea CAS-ului în sarcina angajatului.

CORESPONDENȚĂ DIN PIAȚA UNIVERSITĂȚII. Mugur Mihăiță, reporter RRA:

Coloana de manifestanți ocupă toate benzile de circulație ale Bulevardului Magheru, dar pe sensul dinspre Piața Romană și până la Piața Universității.

Pe celălalt sens, trebuie să precizez că se circulă nomal.

În Piața Universității, protestatarii au ținut un moment de reculegere la Monumentul Eroilor și a intonat Imnul Național al României.

Oamenii au declarat că vor scanda și în fața Ministerului Justiției.

Persoanele de toate vârstele, angajați la stat ori în mediul privat, solicită ca persoanele cu probleme penale să nu mai dețină funcții sau demnități publice.

De asemenea, ei sunt nemulțumiți de măsurile economice, de schimbarea regulilor fiscale, și susțin că toate aceste modificări care pot să înlăture învestitorii ne îngreunează și traiul zilnic.

Traficul rutier a fost reluat pe arterele din zona adiacentă Pieței Victoriei, unde circulația a fost restricționată aproximativ o oră.

Mii de oameni au ieşit în stradă în această seară şi în oraşe precum Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Iaşi, Galaţi şi Bistriţa, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.

 

UPDATE ora 18.00 Mii de oameni sunt adunaţi în faţa clădirii Guvernului din Piaţa Victoriei din Capitală, iar circulaţia este blocată, parţial, în zonă.

Potrivit corespondenţilor RRA, proteste au loc şi în alte oraşe din ţară.

Oamenii sunt nemulţumiţi de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale care implică mutarea CAS în sarcina angajatului.

CORESPONDENȚĂ DIN PIAȚA VICTORIEI. Bogdan Isopescu, reporter RRA:

Piaţa Victoriei este blocată în acest moment (ora 17.00) din cauza miilor de persoane care continuă să sosească.

Oamenii au venit cu pancarte, cu tobe şi strigă lozinci antiguvernamentale.

Dacă iniţial se anunţase un protest ca urmare a intenţiei Guvernului de a modifica legile justiţiei, cei de aici cer acum demisia întregului executiv şi spun că incompetenţa şi corupţia domină actuala putere.

Oamenii sunt nemulţumiţi de demersul politic în legătură cu justiţia, dar şi de situaţia din învăţământ, sănătate sau, cum spun ei, de bâlbâiala din sistemul fiscal.

"Vreau o ţară normală. Copilul meu să trăiască într-o societate sănătoasă. Nu vreau să-l mai împing să plece afară. Nu vreau să mai îmi doresc eu să părăsesc ţara. Să plece PSD-ul, să plece, din punctul meu de vedere, toată clasa politică românească postdecembristă".

"Cea mai proastă guvernare şi incompetentă e asta de acum. Se petrec lucruri urâte. Nimic în folosul oamenilor, nimic în folosul cetăţeanului. Doar pentru ei. Legile sunt făcute în aşa fel încât doar ei să profite, noi nu".

"Modificările legilor justiţiei; părerea mea că-s făcute strict pentru ei. Talmeş-balmeşul ăsta fiscal; absolut toţi cei cu care intru în contact se întreabă unde merge ţara şi dacă merită să mai investească, să rămână sau închidem firmele şi plecăm", spun protestatarii.

Chiar acum în timp ce vorbesc, protestatarii, aşa cum anunţase şi programul, au plecat din Piaţa Victoriei şi se îndreaptă spre Casa Poporului, urmând să treacă prin faţa Ministerului Justiţiei, care se află în apropiere, pentru a protesta.

FOTO: Mugur Mihăiță. Protest în București.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza