UPDATE MAE convoacă celula de criză. Titus Corlăţean a ajuns în Muntenegru

UPDATE Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a sosit la Podgorica, capitala Muntenegrului, unde a fost primit de preşedintele ţării, care l-a asigurat de tot sprijinul autorităţilor în cazul accidentului grav, în care şi-au pierdut viaţa 18 români.

Adăugat: 24 Iunie 2013
Ultima actualizare:24 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Titus Corlăţean a declarat în exclusivitate pentru Radio România că procedurile de identificare a celor decedaţi sunt dificile, pentru că actele acestora sunt împrăştiate în prăpastia în care s-a prăbuşit autocarul.

"Sunt 18 decedaţi confirmaţi şi sunt 29 de persoane rănite, şapte într-o stare mai gravă în terapie intensivă, 22 care sunt în tratament şi sub verificre medicală, dar sunt într-o situaţie ceva mai bună, asta nu înseamnă că foarte bună. Iniţial a fost o stare de confuzie. Aici, în Muntenegru s-a crezut că este un autocar ucrainean, cu cetăţeni ucraineni. Abia mai târziu s-a confirmat că sunt români şi din acel moment, evident, că am activat celula de criză, Ministerul de Externe, a declarat acesta.

Ministrul Corlăţean vizitează la aceasta oră răniţii aflaţi spitalul din Podgorica şi discută cu secretarul de stat Raed Arafat, aflat la faţa locului, procedurile de repatriere a românilor implicaţi în accident, ne-a transmis redactorul RRA Carmen Gavrilă.

Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Bucureşti, Brânduşa Predescu, a declarat, redactorului RRA, Carmen Gavrilă, că premierul Republicii Muntenegru  a fost prezent la  spital pentru a se informa în legătură cu starea victimilor.

"Primul ministru al Republicii Muntenegru s-a deplasat la spital pentru a se informa personal cu privire la această situaţie tragică şi a dispus acordarea întregului sprijin de către cadrele medicale, de către toţi cei implicaţi pentru a-i ajuta pe cei care au fost implicaţi în accident şi, bineînţeles, şi ambasada noastră de acolo.

În sprijinul familiilor victimelor accidentului, celula de criză a Ministerului român de Externe a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800.800.407, apelabil doar din România, şi un număr apelabil şi din străinătate", a mai informat purtătorul de cuvânt al MAE.

Conform unui comunicat MAE, luni dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident petrecut duminică, în Muntenegru, soldat cu victime cetăţeni români morţi şi răniţi.

Ministrul muntenegrean a exprimat condoleanţe pentru victimele tragicului accident şi întreaga compasiune a guvernului muntenegrean pentru familiile acestora.

Cei doi oficiali au discutat în legătură cu eforturile comune întreprinse de autorităţile muntenegrene şi echipele operative din România aflate la faţa locului, pentru acordarea de asistenţă şi recuperare medicală victimelor şi pentru realizarea transportului în România al acestora.

Ministrul Titus Corlăţean l-a informat pe omologul său muntenegrean că a luat decizia anulării participării la CAE şi CAG de la Luxemburg şi că urmează să efectueze de urgenţă deplasarea de la Luxemburg la Podgoriţa, pentru a coordona de la faţa locului activităţile întreprinse de echipa operativă din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor.

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
24 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza