UPDATE Guvernul va putea emite ordonanţe de urgenţă în vacanţa parlamentară

Camera Deputaţilor a aprobat, cu 166 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 16 abţineri, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe simple, în perioada vacanţei parlamentare.

Adăugat: 27 Iunie 2017
Ultima actualizare:27 Iunie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Potrivit documentului, Executivul poate să emită acte normative în perioada 1 iulie-1 septembrie, pentru domenii precum cel al finanţelor publice şi al economiei, dezvoltării regionale, administraţiei publice, fondurilor europene sau sănătăţii.

Opoziţia a cerut ca proiectul de lege să fie supus dezbaterii şi aprobării, după instalarea noului Guvern.

De cealaltă parte, reprezentanţii puterii au precizat că legislativul are dreptul să abiliteze Executivul să emită ordonanţe şi că acest lucru nu vizează un Guvern anume.

Votul din Camera Deputaţilor are valoare decizională asupra proiectului de lege.

PNL şi USR au cerut în timpul şedinţei de plen retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege, precizând că noul executiv nu este constituit şi aprobat de Parlament şi nici nu se cunosc obiectivele acestuia.  

"Noi abilităm un Guvern care nu este, nu are program de guvernare, nici nu ştim cum va arăta, aşa cum nici dvs nu ştiţi cum va arăta Guvernul, la momentul acesta. S-au încălcat toate procedurile şi creăm un precedent, facem legiuitor Guvernul", a avertizat deputatul PNL Paul Dobre.

Şi reprezentanţii PMP au cerut ca proiectul de lege să fie dezbătut şi supus aprobării plenului după instalarea Guvernului.

Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de grupul minorităţilor naţionale.

Deputatul UDMR Márton Árpád a atras atenţia că doar Comisia juridică a dat un aviz asupra proiectului de lege şi a cerut modificarea pe viitor a Regulamentului, astfel încât şi alte comisii să-şi poată exprima un punct de vedere.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că Parlamentul poate să abiliteze Guvernul să emită ordonanţe şi a respins acuzaţiile potrivit cărora acest drept este acordat unui Guvern care nu a primit deocamdată girul legislativului. 

"În condiţiile în care Guvernul va dori pe un domeniu de activitate pentru legi organice să vină cu ordonanţă de urgenţă, Parlamentul va fi chemat, chiar dacă este în vacanţă, în termen de cinci zile", a explicat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor,   Florin Iordache. 

Votul din Camera Deputaţilor are valoare decizională asupra proiectului de lege, precizează redactorul RRA.
 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza