UPDATE CSM a luat act de demisia Monei Pivniceru

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit, joi, într-o nouă şedinţă de plen, a luat act de demisia judecătoarei Mona Pivniceru.

Adăugat: 23 August 2012
Ultima actualizare:23 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Decizia a fost luată după discuţii aprise în cadrul plenului Consiliului Superior al magistraturii.

De această dată cvorum a fost îndeplinit, la şedinţă participând şi premierul Victor Ponta care deţine funcţia de ministru interimar al Justiţiei.

Într-o scurtă declaraţie de presă, Mona Pivniceru a spus că nu a dorit "să scape de profesia de magistrat" lăsând să se înteleagă, că, de fapt, CSM a obligat-o să recurgă la demisie.

Potrivit procedurilor este posibil ca Mona Pivniceru să fie numită, joi, ministru al Justiţiei.

CSM a avut cvorum

La şedinţa Plenului CSM sunt prezenţi premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, procurorul general, Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi cei trei membri ai Consiliului care au lipsit la şedinţa convocată joi, respectiv Ana Lăbuş, Florentina Gavadia şi Bogdan Gabor.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la intrarea în CSM, că este un semn de responsabilitate să vii la serviciu şi să faci ceea ce prevede legea, precizând că sunt lucruri mai importante decât numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiţiei, oamenii fiind neîncrezători în instituţiile statului.

"Cred că sunt lucruri mult mai importante decât numirea doamnei Pivniceru, oamenii fiind foarte nemulţumiţi şi neîncrezători în instituţiile statului. Fie că au văzut ce s-a întâmplat la CC, fie că au văzut ce s-a întâmplat la CSM, ori judecătorii, procurorii, magistraţii trebuie să recâştige încrederea oamenilor. Să fie responsabili", a declarat Victor Ponta, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Amintim că, în urmă cu o zi, şedinţa CSM a fost suspendată din lipsă de cvorum.

"La acest moment, şedinţa plenului s-a amânat din cauza lipsei de cvorum, nu uitaţi că funcţionăm într-o componenţă de 18 membri. Pe parcursul zilei de astăzi, în condiţiile în care condiţiile de cvorum vor fi îndeplinite, şedinţa plenului va fi reluată, în caz contrar, mâine pentru ora 9,00 (joi) a fost convocată o şedinţă a plenului CSM", a precizat, miercuri,  preşedinta CSM, Alina Nicoleta Ghica.

Reprezentanţii CSM au comunicat că membrii care au lipsit miercuri au avut justificări.

Graţiana Isac se află în străinătate şi se întoarce pe data de 26 august, Ana Lăbuş şi Florentina Gavadia au probleme medicale grave în familie, Bogdan Gabor are probleme medicale grave, iar George Bălan este suspendat din funcţie, fiind cercetat de procurorii anticorupţie.

Potrivit legii, demisia Monei Pivniceru poate deveni efectivă numai după ce plenul CSM ia act de ea şi se publică în Monitorul Oficial decretul prezidenţial de eliberare din funcţie.

Mona Pivniceru a ales varianta demisiei după ce magistraţii i-au respins solicitarea de detaşare la guvern pentru a ocupa funcţia de ministru al justiţiei.

Amintim că judecătoarea Mona Pivniceru propusă pentru a prelua portofoliul Justiţiei, a demisionat, luni, 20 august,  din magistratură.

Rezentanţii Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii au confirmat că demisia Monei Pivniceru din magistratură a fost  întregistrată luni.

Potrivit procedurilor, după ce plenul CSM ia act de demisia magistratului, preşedintele României semnează decretul privind eliberarea din funcţia de judecător.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza