Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE Autostrada A1, deschisă traficului. A2 rămâne închisă

Circulaţia pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti a fost deschisă pentru toate categoriile de vehicule. Autostrada A2, care trebuia să fie deschisă, la ora 17.00, a rămas închisă circulaţiei.

UPDATE Autostrada A1, deschisă traficului. A2 rămâne închisă

Articol de Radio România, 27 Ianuarie 2014, 15:22

UPDATE 3 Cele mai mari probleme sunt în judeţele Buzău, Vrancea, Tulcea, Constanţa şi Galaţi, transmit corespondenţii RRA.

Elicoptere SMURD şi ale Ministerului de Interne preiau cele mai grave cazuri medicale şi mii de poliţişti, pompieri şi jandarmi încearcă să îi ajute pe cei blocaţi în trafic sau în localităţi.

Reporter RRA, Cristina Moise: În cele două judeţe de la curbura Carpaţilor, rămân în atenţia echipelor mixte de intervenţie mai ales cazurile de urgenţă medico-sociale.

În judeţul Buzău spre exemplu, 50 de militari şi circa 20 de săteni au căutat un bărbat dat dispărut de 24 de ore în satul Odaia Hanului, comuna Sinteşti. Bărbatul nu a fost găsit nici până la această oră.

Dintr-o altă zonă a judeţului Buzău, de la Săgeata, autorităţile locale vorbesc despre câteva case situate pe malul râului Buzău, cum că ar fi acoperite, ca şi în 2012, în totalitate, de zăpadă.

98 de militari din diferite structuri ale Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău îi ajută mai ales pe bătrânii satelor izolate să-şi deblocheze căile de acces.

În judeţul Vrancea, ziua de astăzi a fost una salvatoare, pentru zece persoane evacuate cu elicopterul, din zone izolate. Toate au fost duse la Spitalul Judeţean din Focşani.

În Vrancea sunt peste 38 de mii de oameni izolaţi, dar nu vorbim deocamdată despre probleme în aprovizionarea cu alimente de bază a acestora.

În judeţul Tulcea, sunt închise toate drumurile naţionale şi judeţene.

În schimb, în Constanţa circulaţia revine treptat la normal.

Reporter RRA, Mona Constatinescu. Două drumuri naţionale şi şapte judeţene, din Constanţa, sunt închise din cauza zăpezii, şi la această oră.

Tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, toate porturile maritime şi fluviale au fost închise aproape 72 de ore, însă luni s-a reluat activitatea doar în Portul Constanţa.

În această după-amiază, şase localităţi au rămas fără curent electric. Vremea rea a dat bătăi de cap şi Serviciului de Ambulanţă. Un caz deosebit a fost înregistrat în localitatea Săcele, unde o ambulanţă cu un pacient aflat în comă a ajuns după şase ore la spital, pentru că drumul spre Constanţa a fost paralizat din cauza unor maşini înzăpezite.

Situaţii similare se înregistrează şi în judeţul Tulcea, unde cinci drumuri naţionale, mai multe judeţene şi nouă comunale sunt închise. Pentru localităţile izolate din Delta Dunării, s-a cerut ajutorul Armatei, pentru aprovizionare. Zeci de persoane au rămas cu maşinile în zăpadă şi şi-au petrecut noaptea la localnici, iar ambulanţele ajung la pacienţi, doar însoţite de utilaje de deszăpezire. În momentul de faţă, sunt izolate 13 localităţi din judeţ, în care locuiesc aproximativ 2.500 de persoane

UPDATE 2 Meteorologii au ridicat Codul portocaliu emis anterior pentru judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa, acestea rămânând însă sub Cod galben.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni după-amiază, o avertizare Cod galben de ninsori viscolite valabilă până la ora 23,00 în 11 judeţe.

Potrivit ANM, luni, în intervalul orar 17,00 - 23,00, în estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă în general slab, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

UPDATE1 Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat la Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria că mai multe porţiuni de autostradă şi drumuri naţionale vor fi deschise în cursul după-amiezii, menţionând în acest sens relaţia Bucureşti-Constanţa, pe autostradă.

"Vreau să transmit câteva informaţii de interes public aşteptate. În ceea ce priveşte circulaţia pe principalele artere, relaţia Bucureşti-Constanţa, Bucureşti-Lehliu, pe autostradă, se deschide astăzi la ora 17.00. Bucureşti-Feteşti se va deschide în câteva ore după ce se termină viscolul. Pe Feteşti-Constanţa se circulă. În schimb avem două rute alternative, Bucureşti-Urziceni s-a deschis de la orele 12.00, Urziceni-Slobozia s-a deschis de la orele 12.00, Slobozia-Hârşova-Constanţa tot de la ora 12.00. Aici va fi traficul controlat cu convoi organizat de CNADNR şi Poliţia Rutieră", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Vicepremierul a precizat că a doua rută alternativă către Constanţa, Bucureşti-Lehliu, este funcţională deja de luni, ora 6.00.

"Lehliu-Drajna-Feteşti va fi deschisă circulaţiei de la ora 16.00, tot controlat, iar pe Cernavodă-Constanţa se circulă. S-a organizat convoi dinspre Centura Bucureşti către Constanţa, de la ora 12.00 iar, de asemenea, dinspre Constanţa către Centura Bucureşti se organizează convoi cu plecare la ora 16.00 de la Feteşti", a adpugat el.

Liviu Dragnea a mai spus că luni, la ora 22.00 se preconizează să se deschidă şi DN2 pe ruta Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat.

"Pe DN2, E 85 de fapt, Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat estimăm că la ora 22.00 deschidem traficul pentru 3,5 tone, iar mâine dimineaţă deschidem tot traficul. Focşani, limită judeţ Buzău, s-a deschis deja de la orele 9.30. DN23, Focşani, limită judeţ Buzău, la ora 13.00, se acţionează. DN1 D Ploieşti-Urziceni - astăzi la ora 18.00. DN24 D nu este un drum foarte important, dar se lucrează foarte intens la el, este viscol. În câteva ore după viscol îl deschidem. DN2 N este un drum din E85 către Jijia. La câteva ore după viscol se va redeschide. DN21 Călăraşi-Drajna-Bărăgan, care merge la Brăila, s-a deschis la ora 12.00. Pe DN2 B Buzău-Brăila, mâine după-amiază se redeschide traficul de până la 3,5 tone", a completat acesta, luni la videoconferinţa cu prefecţii.

CFR: 81 de trenuri, anulate

CFR a anunţat că două linii ferate sunt închise, 13 au trafic restricţionat şi 81 de trenuri sunt anulate din cauza viscolului.

Liniile de cale ferată Bucureşti Sud-Olteniţa şi Ploieşti Sud-Urziceni sunt închise. Nu sunt trenuri blocate sau oprite în gări, dar majoritatea au întârzieri cauzate de limitările de viteză.

Meteorologii au prelungit până la ora 17:00 Codul portocaliu pentru 8 judeţe din sudul şi sud-estul ţării,.

Judeţele menţionate sunt: Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Vântul va sufla cu 60-70 de km pe oră troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă.

Până la ora 23:00 va fi Cod galben în estul Munteniei, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări de aproape 50 de km pe oră.

Meteorologii susţin că că după expirarea codului portocaliu de viscol, condiţiile meteo vor înregistra o ameliorare, urmată însă de un alt episod de vreme rea, dar care va dura mai puţin.

Bucureşti şi Jud Ilfov

Ambulanţa Bucureşti - Ilfov a primit în ultimele 12 ore peste 450 de apeluri de la oameni care aveau nevoie de asistenţă medicală, un număr care se înscrie în parametrii unei zile normale.

275 au fost urgenţe, după cum declară directorul Serviciului, medicul Alis Grasu.

"Dintre urgenţe, şase sunt lipotimie în loc public. Au avut senzaţie de pierdere a stării de conştienţă, cinci persoane căzute în stradă, cinci persoane au prezentat traumatisme prin cădere, 13 persoane au solicitat pentru suspiciuni de luxaţie, entorse, fracturi şi 17 persoane au fost transportate la adăposturi, fiind oameni fără adăpost", a declarat postului public, medicul Alis Grasu.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"