Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Update - Aurelian Pavelescu este noul preşedinte al PNŢCD

La Congresul Extraordinar al PNŢCD,Aurelian Pavelescu a fost votat de 441 din cei 463 de delegaţi care şi-au exercitat dreptul de vot. S-au înregistrat 11 voturi "împotrivă", 7 abţineri şi au fost anulate 4 voturi.

Update - Aurelian Pavelescu este noul preşedinte al PNŢCD

Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Iulie 2010, 13:51

Aurelian Pavelescu, unic candidat la şefia PNŢCD, a fost ales preşedinte al formaţiunii la Congresul Extraordinar care a avut loc sâmbătă, la Palatul Parlamentului, el fiind votat de 441 din cei 463 de delegaţi care şi-au exercitat dreptul de vot.


S-au înregistrat 11 voturi "împotrivă", 7 abţineri şi au fost anulate 4 voturi.

Astfel, din conducerea PNŢCD vor face parte, alături de Aurelian Pavelescu, Eugen Moisescu, prim-vicepreşedinte, Vasile Lupu, preşedinte al Comitetul Naţional de Conducere, Liviu Iane, secretar general şi vicepreşedinţii Mircea Irimescu, Costinel Milescu, Tudorel Chestoi, Daniel Vereş, Monica Toma, Marius Popovici, Laurenţiu Mândrea, Constantin Fătu, Marian Popa, Alexandru Blejan şi Romulus Luca.


Delegaţii la Congresul Extraordinar al PNŢCD au adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care se hotărăşte declanşarea campaniei electorale pentru anul 2012.


Potrivit rezoluţiei, adoptată cu unanimitate de voturi, organele de conducere ale partidului sunt însărcinate să organizeze partidul în vederea alegerilor din anul 2012.


Liderul PNŢCD a critcat faptul că la alegerile locale anterioare partidul a propus liste de candidaţi în numai 17% dintre localităţi, anunţând că îşi propune ca în anul 2012 partidul să depună liste de candidaţi în cel puţin 50% din localităţile ţării.


Aurelian Pavelescu, singur în cursă

Aproximativ 800 de delegaţi ţărănişti s-au reunit, sâmbătă, într-un Congres Extraordinar, pentru a-şi alege liderul, precum şi întreaga conducere, Aurelian Pavelescu fiind unicul candidat pentru pentru această funcţie, el depunând o moţiune ce urmează să fie supusă votului delegaţilor la reuniune.


Moţiunea cu care Pavelescu a venit în faţa Congresului este intitulată "PNŢCD - Continuitate şi demnitate".


La reuniunea de la Palatul Parlamentului a fost prezent fostul lider ţărănist Vasile Lupu, care se află la prezidiu. Fostul preşedinte al partidului Ion Diaconescu nu participă la Congres.


Secretarul general al PNŢCD Liviu Iane a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, potrivit Regulamentului Congresului, moţiunea trebuie să aibă sprijinul unui număr de minimum zece organizaţii judeţene şi trebuie să includă un proiect politic.


De asemenea, semnatarul moţiunii trebuie să propună între 7 şi 15 membri ai conducerii partidului, respectiv preşedintele, prim-vicepreşedintele, preşedintele Comitetului Naţional de Conducere (CNC), secretarul general şi vicepreşedinţii.


Moţiunea, care a fost aprobată de Biroul Naţional de Conducere şi de Comitetul Naţional de Conducere al partidului, va fi prezentată de Aurelian Pavelescu, sâmbătă, în faţa celor aproximativ 800 de delegaţi şi 200 de invitaţi.


La Congres trebuie să se prezinte peste 50 la sută din delegaţii statutari pentru a fi îndeplinit cvorumul necesar, iar noua conducere trebuie să obţină peste 50 la sută din voturile delegaţilor prezenţi.


Liviu Iane declara, vineri, că, deşi termenul de depunere a moţiunilor a expirat în urmă cu două zile, totuşi, dacă se mai depune vreo moţiune, aceasta va fi luată în considerare de către Comitetul Naţional de Conducere.


El a menţionat că, în vederea Congresului, pentru conducerea PNŢCD a mai fost depusă o moţiune, care, însă, nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a fi acceptată.


"Congresul are sprijinul Partidului Popular European"


Iane a afirmat că acest Congres are un sprijin puternic din partea Partidului Popular European, a Casei Regale şi a Fundaţiei Konrad Adenauer, în cadrul întrunirii urmând să fie transmise mesaje din Polonia, Austria şi Germania.


Marian Miluţ a demisionat de la şefia PNŢCD printr-o scrisoare prezentată, în 22 mai, Consiliului Naţional de Conducere, în care spunea că eforturile sale ar fi dat rezultate mai bune dacă nu ar fi fost opoziţia acerbă a celor depăşiţi politic de realitate şi că invidia e duşmanul redresării partidului.

PNŢCD, măcinat de lupte interne


După demisia lui Miluţ, Aurelian Pavelescu, până la acel moment prim-vicepreşedinte al PNŢCD, a preluat funcţia de preşedinte al partidului. "Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD a dat un vot de încredere domnului Aurelian Pavelescu pentru funcţia de preşedinte al PNŢCD, în unanimitate. Comitetul Naţional de Conducere a hotărât împuternicirea Biroului Naţional de Conducere pentru organizarea unui Congres al partidului în scopul reconcilierii şi unificării forţelor PNŢCD, până în luna septembrie 2010", menţiona atunci un comunicat al partidului.


Liderul ţărănist Radu Sârbu aprecia că Marian Miluţ a demisionat dintr-o funcţie din care fusese oricum înlocuit în 2008 în urma unui congres al partidului şi spunea că se vor face demersuri pentru reconcilierea celor două aripi ale partidului.


Fostul lider ţărănist Ion Diaconescu declara că demisia lui Marian Miluţ de la conducerea PNŢCD uşurează calea către unificarea celor două ramuri ale partidului.


În 24 august 2008, Congresul Extraordinar al PNŢCD l-a ales pe Radu Sârbu în funcţia de preşedinte, acesta fiind reconfirmat în funcţie în 27 septembrie 2009. Congresul a fost contestat de Marian Miluţ, care a convocat şi el o reuniune similară, pentru a fi reconfirmat în funcţie.


În luna aprilie, Marian Petre Miluţ afirma că "aripa disidentă" Radu Sârbu - Gheorghe Ciuhandu este cercetată la Parchet pentru presupuse falsuri, cum ar fi o semnătură a Doinei Cornea, pentru convocarea unui Congres. La rândul său, Sârbu declara că între aripa condusă de el şi cea condusă de Marian Miluţ există opt procese pe rol, din care doar în unul a fost dată o soluţie, aceasta fiind în favoarea sa. El susţinea că, din acest motiv, Marian Miluţ a propus ca soluţie de compromis "să se găsească" un nou preşedinte al partidului, altul decât cei doi, iar prima opţiune ar fi Gheorghe Ciuhandu.


Un grup de seniori PNŢCD, printre care se numără preşedintele de onoare al partidului Ion Diaconescu, Gabriel Ţepelea, Nicolae Ionescu Galbeni şi Rodica Coposu, sora fruntaşului ţărănist Corneliu Coposu, au făcut, în 8 iulie, un apel la membrii formaţiunii să organizeze un congres de reunificare.


"În aceste momente grele pentru România, când o guvernare iresponsabilă ne-a adus în pragul dezastrului economic şi social, PNŢCD este dezbinat din cauza orgoliilor unor lideri şi - în loc să se refacă unitatea partidului printr-un congres, cu participarea tuturor organizaţiilor - se forţează, pe data de 17 iulie, un congres nereprezentativ, în organizarea unor foruri nestatutare, de către aşa-zişi lideri, care nu au nimic în comun cu tradiţiile şi valorile acestui partid", se arăta într-un comunicat transmis la acea dată.


Seniorii PNŢCD au anunţat că fac un apel "la toţi membrii fideli ai partidului, mai vechi sau mai noi, să-şi dea mâna prieteneşte, fratern şi responsabil, pentru organizarea unui congres cu adevărat al reunificării şi acţiunii politice eficiente, la care să participe în mod democratic, conform statutului în vigoare, reprezentanţii aleşi ai tuturor tendinţelor din PNŢCD şi la care să fie aleasă o conducere acceptată de toţi".


"Congresul ar putea avea loc în septembrie sau octombrie 2010 şi ar putea fi organizat de o Comisie Interimară de Conducere neutră, stabilită prin negocieri sincere şi de bună credinţă ale ambelor părţi. Aşteptăm de la toţi membrii loiali ai PNŢCD implicare şi fapte - pentru un scop superior, relansarea partidului - şi nu vorbe, amânări, justificări, pentru scopuri individuale, înguste şi meschine", arătau seniorii PNŢCD.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare