UPDATE Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, aprobat

Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune

Adăugat: 25 Noiembrie 2018
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune şi declaraţia politică privind viitorul relaţiei Londrei cu Bruxelles-ul.

Anunţul a fost făcut cu puţin timp în urmă de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, informează corespondenta RRA, Amalia Bojescu.

Liderii europeni au susţinut la unison că regretă decizia Marii Britanii de a părăsi spaţiul comunitar.

Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, spunea că în timpul negocierilor nu au existat învingători şi învinşi, toţi dorind să încheie un acord echitabil, fiind de părere că s-a găsit cel mai bun compromis posibil.

Opinia sa este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a declarat în favoarea acestui acord, precizând că s-a negociat cel mai bun text.

Acordul reprezintă un pas necesar pentru instituirea încrederii dintre UE şi Marea Britanie.

Este un parteneriat ambiţios şi fără precedent, spunea şi negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Negocierile de aproape doi ani au urmărit reducerea riscurilor şi a pierderilor cauzate de Brexit pentru cetăţenii, întreprinderile şi statele membre; de asemenea, au vizat stabilirea statutului cetăţenilor din spaţiul comunitar care locuiesc, lucrează şi studiază în Marea Britanie, cu garanţii reciproce.

Negociatorii au vrut asigurări că Regatul Unit respectă toate angajamentele şi obligaţiile financiare.

UE şi Marea Britanie vor avea în jur de doi ani să convină un cadru precis pentru o cooperare în beneficiul ambelor părţi, iar dacă va fi nevoie de timp suplimentar pentru a negocia relaţiile viitoare, o prelungire a perioadei de tranziţie va fi posibilă.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Noiembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza