UPDATE 47% - prezența la vot la alegerile locale parțiale din țară

Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa medie la vot în cadrul alegerilor locale parţiale de astăzi este de 47%.

Adăugat: 27 Iunie 2021
Ultima actualizare:27 Iunie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa medie la vot în cadrul alegerilor locale parţiale de astăzi este de 47%.

Locuitori din 36 de localităţi îşi aleg primarii după ce titularii posturilor câştigate după scrutinul de anul trecut fie au decedat, fie au optat pentru funcţia de parlamentar, fie au avut probleme cu legea.

Reporter: Mihaela Dumitrescu - Potrivit datelor oficiale, postate în timp real pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, sunt diferenţe semnificative între judeţe.

De exemplu, în Mehedinţi, unde sunt deschise doar două secţii, participarea la urne a trecut de 95 de procente, dar în Caraş-Severin abia dacă a ajuns la 30%.

Cele mai multe dintre localităţile unde sunt alegeri astăzi sunt mai ales comune şi sate, dar sunt şi şase oraşe Bocşa, Filiaşi, Târgu Bujor, Bragadiru, Şimleul Silvaniei şi Vicovu de Sus.

Şi tot astăzi trebuie desemnat prin vot un nou Consiliul Local în comuna Cojasca, din Dâmboviţa.

În total, în cele 23 de judeţe sunt deschise 178 de secţii de votare şi până la această oră nu au fost semnalate incidente majore.

Totuşi, în oraşul Târgu Bujor din Galaţi un alegător a fost amendat cu 600 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot şi, de asemenea, un bărbat de 64 de ani din comuna Terpeziţa, judeţul Dolj, a primit o amendă de 2.200 de lei pentru că a consumat alcool în secţia în care avea atribuţii ca personal auxiliar.

-------------------------------------------------------------------------------

În şase oraşe şi 30 de comune au loc astăzi alegeri locale parţiale, iar prezenţa medie la vot este de peste 25% până la ora 14.00, dar cu diferenţe semnificative între judeţe.

Se remarcă Mehedinţi, unde sunt deschise doar două secţii de votare, iar participarea la urne este de peste 55%, la polul opus, Suceava, cu o prezenţă de aproape 13%.

Alegătorii sunt aşteptaţi la vot pentru a-şi desemna primarii şi doar într-o singură comună consiliul local.

Este vorba de comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa, unde primarul a fost plasat recent în arest la domiciliu într-un dosar privind eliberarea în fals de viză de reşedinţă, vize ce ar fi putut fi folosite pentru votul la alegerile de astăzi.

Acum procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente, transmite corespondenta RRA, Anda Ştefan.

Reporter: Alegătorii din coumuna Cojasca trebuie să îşi desemneze reprezentanţii în consiliul local. Locuitorii cu drept de vot din comuna Braniştea sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-şi alege un nou primar, deoarece edilul ales în septembrie, anul trecut, este acum deputat. Procesul electoral din cele zece secţii de votare este supravegheat de 82 de poliţişti şi 46 de jandarmi. Detalii despre măsurile de ordine luate în cele două localităţi a oferit agent principal de poliţie Ana Maria Liţă, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Ana Maria Liţă: Precizăm că au fost dispuse toate măsurile necesare, potrivit competenţei, pentru ca procesul de votare să se desfăşoare cu respectarea prevederilor legale şi pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe desfăşurarea alegerilor locale parţiale.

Reporter: În total, în cele 23 de judeţe sunt deschise 178 de secţii de votare şi până la această oră nu au fost semnalate incidente majore. Doar în oraşul Tîrgu Bujor din Galaţi un alegător a fost amendat cu 600 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza