Uniunea Social Liberală s-a constituit oficial

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat protocolul de înfiinţare a Uniunii Social Liberale, alianţă politică a opoziţiei, care are ca obiectiv răsturnarea actualei puteri şi obţinerea guvernării.

Adăugat: 5 Februarie 2011
Ultima actualizare:7 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

LIVE UPDATE Preşedinţii  PSD, Victor Ponta, PNL, Crin Antonescu şi PC, Daniel Constantin au semat, sâmbătă,  protocolul de constituire a Alianţei Social Liberale.


Anterior semnării protocolului, cele trei partide au avut şedinţe separate ale conducerilor, care au aprobat înfiinţarea alianţei opoziţiei.


Liderul PC, Daniel Constantin a anunţat oficial că Partidul Conservator a aprobat înfiinţarea Uniunii Social Democrate cu 388 de voturi "pentru" , 13 "împotrivă" şi 14 abţineri.


PSD a aprobat constituirea alianţei opoziţiei cu 922 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", iar   conducerea liberală a validat crearea alianţei  cu 186 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 8 abţineri.

 


După votul liberalilor, preşedintele PSD, Victor Ponta a susţinut declaraţii de presă comune cu liderul PNL, Crin Antonescu, precizând că cele trei partide "trebuie să se bată" împreună pentru a aduce România pe un drum normal. Liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat că a descoperit în Victor Ponta un partener de lungă durată.


"Sper ca din punct de vedere al conştiinţei politice , noi să dormim liniştiţi şi să nu mai doarmă alţii", a afirmat Antonescu.

 

Liderul PNL, Crin Antonescu s-a adresat, la rândul său,  Consiliului Naţional al PSD, precizând că diferenţa doctrinară dintre cele două partide, ar trebui să dea şi mai multă forţă acestei alianţe.Uniunea Social Liberală, funcţională până în 2010Protocolul de funcţionare a alianţei dintre partidele de opoziţie este prevăzut să funcţioneze până în anul 2020.


În plan politic, cele trei formaţiuni îşi propun să aibă candidaţi comuni la alegeri; de exemplu, la preşedinţia consiliilor judeţene, la primării, printre care şi cea generală a capitalei, şi doar punctual, acolo unde este cazul, să se meargă cu candidaţi proprii.


Candidatul pentru funcţia de preşedinte va fi persoana cea mai bine plasată în sondaje la nivel naţional.


Cele trei partide îşi stabilesc şi zece priorităţi în plan economic şi social, cum ar fi crearea de locuri de muncă, reducerea fiscalităţii şi atragerea investiţiilor străine, fără trimiteri concrete la modul în care se va reuşi acest lucru.


Subiecte sensibile pe care PSD, PNL şi PC s-au contrazis de-a lungul timpului, cum ar fi cota unică sau reducerea TVA, nu sunt cuprinse în acest document

 

Filmul evenimentelor de constituire a Uniunii Social Liberale


ora 10.00 -  Delegaţia Permanentă a PNL s-a reunit la Palatul Parlamentului, pentru a valida, prin vot, constituirea uniunii dintre Alianţa de Centru-Dreapta PNL-PC şi PSD.


ora 10.26 - Crin Antonescu: "Vă propun sa votăm în favoarea acestui pas politic".


"Sondajele evaluează alianţa dintre PSD şi ACD la un procent în preferinţele electoratului care variază între 62% şi 68%".


"Conform acestor sondaje, electoratul liberal susţine şi votează o asemenea alianţă, ceea ce pierdem - un maxim de 2,3% dintr-un scor de 29-30% la care suntem acum - este aproximativ egal cu ceea ce pierde PSD din electoratul său şi e compensat de voturi ale unor nehotărâţi care vin înspre noi. Paradoxul, chiar surpriza, este pentru mine  că din toate zonele ţării, gradul de susţinere pentru această alianţă cel mai mare e în Bucureşti. Asta trebuie să ne spună ceva".


"Se poate teme cu drept temei cineva că-şi pierde identitatea atunci când nu are o identitate suficient de puternică. (...) Am pretenţia că dintre toate partidele politice din România, PNL a avut şi are cea mai puternică identitate.  Nu cred că pericolul identităţii este unul real şi cred că depinde exclusiv de noi ca acest pericol să nu existe de fapt".PC decide alianţa


ora 11.00 - Consiliul  National al Partidului Conservator s-a reunit pentru a decide asupra validării alianţei cu PSD.


ora 11.15 - Daniel Constantin: "Ne propunem să semnăm protocolul de constituire al Uniunii Social Liberale  la 14.30".


"Vă propuneam, cu ceva timp în urmă,  să lansăm un proiect  politic solid, alternativă credibilă la actuala guvernare".


"Acum vin cu propunerea de a face alianţa PC-PNL cu PSD".


"Alianţa PSD,PNL,PC este un pas necesar pentru România acum".


"Adevărata schimbare a politicii româneşti  nu stă în capacitatea  noastră  de a schimba acest Guvern, ci stă în  capcitatea  celor trei partide de a lucra împreuna pentru români"."Sunt convins că vor fi piedici şi nu va fi uşor să negociem. În PSD, ca şi în PNL, ca şi în PC au fost şi vor mai fi voci în continuare care nu vor fi de acord cu această alianţă. Poate în PC mai mult decât în alte partide pentru că am fost deja într-o alianţă cu PSD".PSD se pronunţă asupra alianţei opoziţiei


ora 12.00 - Consiliul Naţional al PSD s-a reunit  pentru a valida decizia luată vineri seara de Comitetul Executiv , de aprobare a alianţei cu PNL şi PC  sub numele de Uniunea Social Liberală.


ora 12.10 - Victor Ponta: "Sper să fie ultimul an în care mai suntem supuşi conducerii autoritare a lui Traian Băsescu şi a PDL".


"Fac apel la toţi cei prezenţi: să fiţi pregătiţi pentru acest ultim an de bătălie".


"Acest ultim an va fi cel mai greu, să fiţi pregătiţi pentru o bătălie oricât de dură".


"Obiectivul nostru major este schimbarea puterii actuale şi capacitatea noastră de a reconstrui România".


"Mesajul pe care vrem să-l dăm este pentru cei fără speranţă din România. Mesajul este că există şansă şi speranţă".

 

ora 13.04 - Adrian Năstase: "Traian Băsescu vrea să continue politica de dezbinare a partidelor, pentru ca PDL să rămână la putere".
 


"România şi opoziţia au nevoie de unitate şi solidaritate. Avem nevoie de o singură Românie unită şi puternică".
 


Conservatorii, liberalii şi social democraţii aprobă alianţa opoziţiei


ora 13.23 - Conducerea PC a aprobat crearea Uniunii Social Democrate cu 388 voturi "pentru" , 13 "împotrivă" şi 14 abţineri.


ora 13.27 - Conducerea liberală a aprobat crearea alianţei opoziţiei cu 186 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 8 abţineri.


ora 13.30 - PSD a aprobat constituirea Alianţei opoziţiei cu 922 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".Momentul semnării protocolului


ora 14.36 - Preşedinţii PSD, Victor Ponta, PNL, Crin Antonescu,  şi PC, Daniel Constantin  semnează protocolul de înfiinţare a Uniunii Social Liberale şi îşi strâng mâinile în faţa presei.


Urmează declaraţiile oficiale ale preşedinţilor celor trei partide.


Daniel Constantin: "Sunt convins că, odată cu înfiinţarea Uniuni Social Liberale , schimbarea se produce".


Crin Antonescu: "Încheiem astăzi o alianţă nu doar între partidele noastre, ci încheiem azi împreună o alianţă cu România pentru România".


Victor Ponta: "Începând de astăzi vom repara nedreptăţile, vom reda românilor speranţa, îi vom pedepsi pe cei care au încălcat legea, le redăm cetăţenilor un drum pe care România trebuie să meargă în următorii ani".


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 Februarie 2011
Ultima actualizare:
7 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza