Uniunea Europeană critică decizia Danemarcei de a introduce controale la frontiere

Eurodeputaţii au denunţat hotărârea Danemarcei, de a restabili controalele la frontieră.

Adăugat: 12 Mai 2011
Ultima actualizare:12 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ei consideră că restrângerea dreptului la liberă circulaţie a cetăţenilor n-ar fi în spiritul tratatelor Uniunii.


Posibilitatea reintroducerii temporare, în condiţii excepţionale şi pe o perioadă limitată, a controalelor naţionale în spaţiul Schengen a fost analizată joi de miniştrii de interne ai "Celor 27", fără însă a se ajunge la un punct de vedere comun în această privinţă.


La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a subliniat că ''Schengen este o valoare europeană care nu trebuie subminată'', în prezent fiind nevoie de o evaluare mai bună a ''guvernanţei Schengen, de identificarea instrumentelor disponibile pentru a ajuta statele în nevoie şi numai ca ultimă soluţie şi în condiţii foarte clare să existe posibilitatea reintroducerii controalelor la graniţele naţionale''.


Referitor la anunţul Danemarcei privind reintroducerea controalelor la frontierele cu Suedia şi Germania, ministrul ungar, Sandor Pinter,  a precizat că omologul său danez a dat asigurări în reuniunea JAI că decizia Copenhagăi a fost luată respectând deplin normele Schengen.


''În prezent, se pare că opinia majoritară este că o ţară nu trebuie să ajungă în poziţia de a lua o decizie unilaterală, pentru că ar putea atrage o reacţie în lanţ, dar sunt importante discuţiile care vor avea loc în continuare'', a menţionat Pinter.


Danemarca şi-a anunţat miercuri decizia de a restabili "cât mai rapid" controale permanente la frontierele ei cu Suedia şi Germania.


Măsura daneză, ce ar urma să se aplice în termen de două până la trei săptămâni, va însemna controale în principal la graniţa cu Germania, dar şi în porturi şi la capătul podului gigant de la Oresund ce leagă Suedia de Danemarca.


Propunerea reintroducerii controalelor în interiorul Uniunii Europene, apărată recent de Franţa şi Italia, a fost iniţiată de formaţiunea de extremă-dreaptă Partidul Poporului Danez şi de liderul ei, Pia Kjaersgaard, pentru a lupta combate imigraţia ilegală şi criminalitatea organizată.


Miniştrii de interne ai Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, aşteaptă lămuriri, de la omologul lor din Danemarca.


Ministrul danez al imigraţiei, Soeren Pind, a spus, la sosirea la reuniune, că a trimis, de miercuri, notificarea, la Comisia Europeană.


El a negat, însă, că ar fi vorba de controale ale paşapoartelor şi persoanelor.    


"Este adevărat că înăsprim controalele vamale. Informaţia a fost difuzată, însă, că am reintroduce controale ale paşapoartelor şi persoanelor, dar nu este adevărat. Este vorba doar despre sporirea controalelor la frotnieră, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări ale Spaţiului Schengen. Am văzut că presa europeană dramatizează subiectul, dar am de gând să explic, în reuniune, lucrurile, aşa cum sunt, şi vom vedea după aceea reacţia colegilor mei", a explicat ministrul danez al imigraţiei, Soeren Pind.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
12 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza