Ungureanu cere audierea premierului şi a ministrului de Finanţe

Liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu susţine că este necesară, de urgenţă, audierea în Parlament, în comisii şi în plen, a premierului şi a ministrului de Finanţe, pentru ca aceştia să dea detalii despre starea bugetului ţării.

Adăugat: 14 Octombrie 2012
Ultima actualizare:14 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia fostului premier, acordată Mediafax vine ca replică la afirmaţia premierului Ponta, de la ProTV că din 15 noiembrie nu mai sunt prevăzute în actualul buget, resurse bugetare.

Ungureanu consideră că spusele prim-ministrului reprezintă "o enormă probă de incompetenţă şi amatorism pe seama întregii ţări".

"Asemenea declaraţie, precum cea făcută de premierul Ponta, are impact imediat asupra pieţelor financiare internaţionale şi asupra credibilităţii financiare a României, declaraţia premierului putând fi interpretată, în cel mai critic mod, şi ca anunţ al pericolului de intrare de incapacitate de plată pentru obligaţiile bugetare interne. Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem că este necesară o audiere de urgenţă în Parlament, în faţa Comisiilor de buget-finanţe şi apoi în Plen în care premierul şi ministrul de Finanţe să detalieze starea bugetului ţării, motivele pentru care nici până acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat împotriva legii. La capătul acestei situaţii trebuie să se afle demisia întregului Cabinet", a solicitat Mihai Răzvan Ungureanu, copreşedinte al Alianţei România Dreaptă.

Ungureanu a explicat că, potrivit legii, atunci când se face o rectificare bugetară, Cabinetul trebuie să se asigure că are resurse financiare pentru tot anul.

"Or premierul Ponta a făcut rectificare bugetară şi ne anunţă că în noiembrie nu mai are bani. În aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetară prin care propunea menţinerea deficitului pentru anul în curs, în limita 1,9 procente din PIB, creşterea salariilor administraţiei publice cu 15 procente începând cu luna iulie, menţinerea investiţiilor de capital prin bugetul de stat şi asigura cofinanţarea pentru atragerea de fonduri structurale în cuantum de 6 miliarde de euro. În august, Guvernul Ponta efectuează o rectificare bugetară prin care măreşte deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, creşte salariile cu doar opt procente şi promite o creştere de şapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact în 2013, afirmă copreşedintele ARD.

În interviul acordat Mediafax, fostul premier acuză actualul executiv că este prea cheltuitor şi că ia măsuri populiste.

"Altfel spus, Guvernul Ponta cheltuieşte enorm, nu ştim unde se duc banii, dacă nu în măsuri populiste fără niciun impact economic imediat şi în buzunarele clientelei politice, necosotind faptul că anul 2013 va fi şi mai dificil din punct de vedere financiar pe seama incompetenţei guralive a guvernului Ponta", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza