Ungaria trimite broşuri elevilor din Maramureş, ca să afle cum pot deveni cetăţeni maghiari

Mai multe unităţi de învăţămant din Maramureş au primit colete din partea Guvernului Ungariei, care conţin o scrisoare semnată de viceprimerul Ungariei, dar şi broşuri în care se explică paşii ce trebuie urmaţi pentru a deveni cetăţeni maghiari.

Adăugat: 18 Februarie 2013
Ultima actualizare:18 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mai multe şcoli gimnaziale şi licee din judeţul Maramureş, în care există clase cu predare în limba maghiară, au primit recent, din partea partea Guvernului Ungariei, o scrisoare semnată de vicepremierul Semjen Szolt şi materiale publicitare în care etnicii maghiari sunt îndemnaţi să militeze pentru păstrarea naţiunii maghiare.

Mai mult, în judeţul Maramureş au ajuns pachete cu manuale şcolare şi alte materiale auxiliare didactice editate în limba maghiară.  

Directorii unităţilor de învăţământ din Maramureş au informat Prefectura şi pe ministrul Educaţiei despre materialele primite din Ungaria, după cum relatează colegii de la Radio Sighet.

Tot ei, au consemnat şi punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Maramureş, exprimat de purtătorul de cuvânt, Pavel Filip.  

"Este vorba de o scrisoare semnată de vicepremierul Ungariei şi de o broşură care, de asemenea, poartă antetul Guvernului Ungariei. Şi scrisoarea şi broşura fac referire la politica naţională a guvernului maghiar, ce a făcut guvernul maghiar până în momentul de faţă pentru a acorda cetăţenie maghiară celor care au dorit acest lucru. A urmat după aceea şi un colet pentru o şcoală gimnazială din Baia Mare cu mai multe manuale auxiliare didactice, un manual de geografie a Europei Centrale şi a Ungariei. Aceste manuale şi aceste materiale nu au ajuns în posesia elevilor, de regulă au rămas în direcţiunile şcolilor sau secretariatele unităţilor de învăţământ". a declarat Filip.   

Reamintim că reprezentanţii Guvernului României au subliniat că aşa-numitul "scandal al steagurilor secuieşti" este unul artificial, care ar avea legătură cu situaţia politică din Ungaria şi cu alegerile legislative ce vor avea loc anul viitor.

Solicitaţi de Radio România, reprezentanţii Ministerului de Externe de la Bucureşti nu au comentat situaţia semnalată în unele şcoli din judeţul Maramureş.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
18 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza