Ungaria "sprijină autonomia maghiarilor din România"

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, i-a asigurat pe maghiarii din România că Ungaria sprijină autonomia maghiarilor din România. El a făcut un apel liderilor maghiari din România la consens pe această temă.

Adăugat: 25 Iulie 2013
Ultima actualizare:25 Iulie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, la  Universitatea  de vară de la Băile Tuşnad, că Guvernul  de la Budapesta sprijină  autonomia maghiarilor din România şi a îndemnat pe liderii lor politici să ajungă la consens în problemele fundamentale ale comunităţii.

"În ţările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conştientizăm că drepturile colective sunt, la nivelul comunităţii, drepturi ale omului, deci nu este o extremitate. Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE). Şi atunci punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism nu este un gest extrem pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii", a spus Semjen Zsolt.

Semjen Zsolt i-a  îndemnat  pe liderii  politici ai maghiarilor din ţara noastră să ajungă la consens pe chestiuni fundamentale ca autonomia, regionalizarea sau drepturile lingvistice care privesc comunitatea maghiară.

"E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să le spun ce să facă maghiarilor în politica de aici, dar în teme precum autonomie, drepturi lingvistice, regionalizare  aici trebuie să fie consens. (...) Deci, trebuie să existe consens între maghiari pe problemele de bază dar şi cu politica românească", a spus vicepremierul Ungariei.

Oficialul maghiar a accetuat faptul că dorinţele maghiarilor din Arad vor fi sprijinite de Ungaria.

"Maghiarii din Ardeal trebuie să-şi formuleze dorinţele, care vor fi sprijinite de Ungaria şi să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să ştie şi să simtă că orice se întâmplă Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal. Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavoastră puteţi conta pe noi!".

Interviuri doar pentru presa maghiară

La finalul dezbaterilor, vicepremierul Ungariei a acordat doar presei maghiare interviuri, refuzându-i pe jurnaliştii români.

Aceştia i-au transmis prin intermediul consulului general al Ungariei la Miercurea Ciuc că sunt indignaţi pentru că au fost discriminaţi.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Universităţii de vară Tusvanyos se desfăşoară sub moto-ul "Timpul Nostru!", la dezbaterile din ultima zi urmând să participe şi premierul Ungariei, Viktor Orban.Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza