Ungaria şi Polonia, în dezacord cu ideea unei Europe cu două viteze

Guvernul de la Varşovia nu este de acord cu ideea unei Uniuni Europene cu două viteze.De aceeaşi părere este şi premierului Ungariei.

Adăugat: 10 Martie 2017
Ultima actualizare:10 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Viktor Orban, premierul Ungariei
trimite pe mail

Premierul polonez a afirmat că ţara sa nu va accepta nicio acţiune care ar putea compromite piaţa comună europeană, Spaţiul Schengen sau chiar Uniunea Europeană.

O poziţie similară a fost exprimată şi de premierul ungar, care a precizat că Ungaria nu este însă împotriva faptului ca anumite state să progreseze mai mult decât altele în diverse chestiuni.

Într-o conferinţă de presă transmisă de televiziunea publică ungară, Viktor Orbán a afirmat că nu există o Europă de rangul întâi îi de rangul al doilea, nu există nucleu şi periferie, iar ideea unei Europe cu mai multe viteze este una dintre cele mai antipatice pentru Ungaria.

Premierul ungar a spus că, în acelaşi timp, Ungaria nu este împotrivă ca anumite state să progreseze mai mult în diverse chestiuni decât altele, prin folosirea instrumentelor unui sistem consolidat de cooperare.

Acesta a oferit ca exemple chestiunea brevetelor sau iniţiativa privind înfiinţarea unei Procuraturi Europene, la care unele state au aderat iar alte nu.

"Nu vrem să semănăm cu o familie care nu este bine organizată şi care se confruntă cu dilema dacă toată lumea merge în excursie sau toţi rămân acasă. Cine doreşte să meargă în excursie să poată să plece, iar casa noastră tot va rămâne una comună, dar să nu-i obligăm pe ceilalţi să facă ceea ce nu doresc", a mai spus premierul ungar.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
10 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza