Ungaria a stabilit data alegerilor europarlamentare: 25 mai

Preşedintele Ungariei, János Áder, a stabilit pentru data de 25 mai alegerea eurodeputaţilor ungari în Parlamentul European, a anunţat Oficiul Prezidenţial.

Adăugat: 9 Martie 2014
Ultima actualizare:9 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este pentru a treia oară când cetăţenii Ungariei au posibilitatea de a decide cine îi va reprezenta în următorii cinci anii în Parlamentul European.

"Dreptul la libera alegere este unul dintre cei mai importanţi piloni constituţionali ai democraţiei noastre. Acest drept reprezintă, în acelaşi timp, şi o posibilitate pentru a influenţa prin votul nostru viitorul Europei", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

János Áder a amintit, în acelaşi timp, că în conformitate cu decizia adoptată de Consiliul European, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să organizeze alegerile europarlamentare în perioada 22-25 mai.

"Conform dispoziţiilor Uniunii Europene şi a prevederilor Constituţiei Ungariei, print-un decret prezidenţial, am decis stabilirea datei alegerilor europarlamentare pentru 25 mai", a mai precizat János Áder.

Şeful statului a mai amintit că în urmă cu 20 de ani Ungaria a înaintat oficial solicitarea de aderare la UE, iar de zece ani este membră cu drepturi depline a UE şi face parte din marea familie europeană a democraţiilor cetăţeneşti.

Cetăţenii Ungariei au fost îndreptăţiţi pentru prima oară în 2004 să participe în proiectul privind structura Parlamentului European.

Din 1979, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene procedează în mod direct la alegerea membrilor Parlamentului European, iar Ungaria poate avea 21 de eurodeputaţi în Parlamentul European de la Bruxelles, care numără în total 751 de membri.

Începând cu alegerilor europene din acest an, 12 ţări membre ale UE - printre care şi Ungaria - vor pierde câte un mandat, deoarece acest efectiv de 751 de membri trebuie menţinut, conform prevederilor Acordului de la Lisabona, precum şi pentru a crea locuri şi pentru reprezentanţii Croaţiei, devenită membră a UE din anul trecut.

Prin aderarea Croaţiei, numărul eurodeputaţii în Parlamentul European de la Strasbourg a crescut la 766. A

Acest număr trebuie diminuat acum la 751, potrivit Rador.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
9 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza