Undă verde pentru combaterea finanţării terorismului

Miniştrii de finanţe europeni au dat astăzi undă verde planului de acţiune care urmăreşte combaterea surselor de finanţare a terorismului.

Adăugat: 12 Februarie 2016
Ultima actualizare:12 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene
trimite pe mail

Corespondentul Radio România la Bruxelles transmite că directiva referitoare la spălarea banilor trebuie implementată de statele membre în regim de urgenţă.

Continuă totodată şi discuţiile ce vizează folosirea bancnotelor de 500 de euro, după raportul Europol care constată că reprezintă un risc de securitate.

Miniştrii de finanţe europeni au analizat una dintre componentele pachetului, cea legată de spălarea banilor în UE privind finanţarea terorismului.

Statele membre sunt obligate să includă în legislaţiile lor naţionale directiva până la sfârşitul anului.

"Salut decizia statelor membre de a transpune această directivă până la sfârşitul anului. În această primăvară vom veni cu o legislaţie nouă, însă privind îngheţarea averilor teroriştilor şi vom implementa urgent hotărârile Naţiunilor Unite legate de listarea organizaţiilor teroriste, cum sunt Al-Qaida sau organizaţia teroristă Statul Islamic în legislaţia europeană", a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Executivul comunitar a fost solicitat să prezinte propuneri legislative şi legate de cartelele de telefon preplătite pe care teroriştii le pot cumpăra sub anonimat pe teritoriul comunitar.

Totodată Comisia Europeană a analizat împreună cu Banca Centrală Europeană numărul suspect de ridicat al bancnotelor de 500 de euro aflate în circulaţie.

Europol a semnalat într-un raport că această folosire excesivă a bancnotelor de 500 ar fi legate de finanţarea terorismului.

Vicepreşedintele Comisiei spune însă că retragerea lor din circulaţie este de competenţa Băncii Centrale EuropeneAutor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza