Un bulgar, noul preşedinte al socialiştilor europeni

Fostul premier bulgar Serghei Stanişev a fost ales, la Bruxelles, noul preşedinte al Partidul Socialist European.

Adăugat: 29 Septembrie 2012
Ultima actualizare:29 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sâmbătă, la Bruxelles, s-a desfăşurat  Congresul Socialiştilor Europeni, la care pe lângă noul preşedinte Stanişev care a preluat preşedinţia PES, a mai fost ales ca vicepreşedinte, francezul Jean-Christophe Cambadélis.

În vârstă de 46 de ani, Stanişev, preşedintele Partidului Socialist Bulgar (PSB, fostul partid comunist) şi fost şef de Guvern în perioada 2005-2009, a obţinut 91,3% din sufragii, fiind singurul candidat la postul de preşedinte.

"Principala noastră ambiţie este să redăm speranţa cetăţenilor europeni, pentru ca ei să aibă din nou încredere în proiectul european, care este vocea unui viitor mai bun", a declarat Stanişev. "Noi credem că o alternativă la austeritate nu este doar posibilă, ci necesară", a subliniat el, referindu-se la politicile de austeritate economică urmate de cele mai multe ţări din Uniunea Europeană.

La Congres au participat aproximativ 350 de delegaţi PSE provenind din cadrul a 34 de partide de stânga.

Din cadrul noii conduceri PSE face parte şi francezul Jean-Christophe Cambadélis, care devine primul vicepreşedinte însărcinat cu "manifestul" şi alegerile europene din 2014.

"Ambiţia noastră este de a deveni majoritari în Europa şi în Parlamentul European (PE), cu scopul de a reorienta politica europeană", a declarat noul vicepreşedinte al PES.

Congresul PSE, care se încheie duminică, era programat iniţial să se desfăşoare la Bucureşti, dar a fost mutat la Bruxelles din cauza recentei crize politice din România.

Ponta: Viitorul Europei poate fi definit de familia politică PES

Prezent la Congres, liderul PSD, Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că anii următori, în special 2013 şi 2014, vor aduce victorii importante pentru socialiştii europeni, care să dovedească faptul că viitorul Europei poate fi definit de familia politică a PES.

Despre noul preşedinte al PES, Victor Ponta a declarat că acesta este "coleg de generaţie", şi că speră ca în anii care vin, partidele socialiste să câştige alegerile din 2014 "pentru ca viitorul Europei să fie construit de familia noastră politică".

"Sperăm ca în următorii ani, 2013-2014, să avem, în UE, victorii importante ale partidelor socialiste. Sperăm să câştigăm alegerile din 2014, pentru ca viitorul Europei să fie construit de familia noastră politică. Sunt foarte mulţumit de solidaritatea şi suportul, şi chiar şi sfaturile, pe care le-am primit, în timpul verii, de la /.../, Swoboda, Martin Schulz şi alţi colegi" a mai declarat, sâmbătă, la Bruxelles, Victor Ponta. Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza