UMF Târgu Mureș ar putea genera "tensiuni și conflicte"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş, dacă Guvernul USL blochează înființarea unei linii cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș.

Adăugat: 12 Mai 2012
Ultima actualizare:12 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii împotriva legii.

"Eu sunt îngrijorat. Dacă guvernul USL merge înainte în această direcţie şi cu acest ritm, şi justiţia nu apără legile existente şi nu apără aplicarea legilor, ci ia hotărâri care mai mult instigă la nerespectarea legilor în vigoare, atunci sigur că se poate ajunge în foarte scurt timp la nişte tensiuni şi conflicte şi la o situaţie care, din punct de vedere politic, va lăsa urme destul de grave", a spus Hunor.

El susține că Justiția dă hotărâri împotriva legii.

"Mă refer la decizia Curţii de Apel Mureş, care într-o săptămână a dat două decizii foarte discutabile şi ambele decizii nu sunt pentru aplicarea legii învăţământului, ci pentru neaplicarea legii învăţământului. Deci justiţia dă hotărâri împotriva legii; nu putem accepta aşa ceva", a spus Kelemen.

Liderul UDMR este de părere că decizia guvernului Ponta de a retrage recursul formulat de fostul Executiv este una greşită şi că aceia care contestă acest drept nu au o dispută cu UDMR, ci cu maghiarii din România.

"Noi cerem drepturi pentru minoritatea naţională, şi nu pentru UDMR. Dreptul de a învăţa în limba maternă şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu este pentru mine, eu nu mai vreau să fac o facultate, nu eu trebuie să învăţ în limba maghiară. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru minoritatea naţională", a adăugat preşedintele Uniunii.

Kelemen Hunor a fost prezent sâmbătă, la Bistriţa, la lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile locale din judeţul Bistriţa-Năsăud.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza