Ultimul senior al PNŢCD a murit

Ion Diaconescu, lider marcant al ţărăniştilor, a deţinut funcţii cheie pe scena politică de după 1990, fiind unul dintre cei care au relansat PNŢCD.

Adăugat: 12 Octombrie 2011
Ultima actualizare:1 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Fostul preşedinte al PNŢCD şi al Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu, a murit marţi seară, la vârsta de 94 de ani, în urma unui infarct.

Trupul neînsufleţit al fostului preşedinte al PNŢCD, Ion Diaconescu, este depus  la sediul partidului din Capitală, unde este deschisă şi o carte de condoleanţe.

Cei care doresc îi pot aduce un ultim omagiu.

El este cel care a relansat, alături de Corneliu Coposu, Partidul Naţional Ţărănesc, imediat după Revoluţia din decembrie 1989. 

"Luptăm pe linia lui Maniu, lui Mihalache, pentru că avem în toată această situaţie de înfrângere în care ne găsim astăzi şi o mare satisfacţie. Eu personal o încerc. Anume, toate acele obiective pe care le-am manifestat din primul ceas când am pornit iarăşi la drum, în ianuarie 1990, toate acele obiective s-au realizat. La ora aceea, când noi vorbeam de Uniunea Europeană, toate partidele celelalte ne huiduiau că trădăm ţara. Când vorbeam de privatizare, vă vindeţi boierilor şi moşierilor" , îşi amintea Ion Diaconescu.

Un interviu-eveniment cu Ion Diconescu a fost difuzat de Radio România Actualităţi în iunie 2010.

Seniorul PNŢCD, vorbeşte despre anii petrecuţi în închisoare şi îşi aminteşte cele mai importante momente ale tinereţii.

Interviul în format audio şi text poate fi găsit aici.

Nepot pe linie maternă a lui Ion Mihalache, a intrat în Partidul Naţional Ţărănesc de foarte tânăr, la numai 19 ani.

Ion Diaconescu a fost arestat la începutul lunii decembrie 1947 şi a fost deţinut politic în închisorile comuniste timp de 17 ani.

În perioada Revoluţiei din decembrie 1989 a participat la relansarea partidului şi a semnat apelul pentru intrarea Partidului Naţional Ţărănesc în legalitate.

Ion Diaconescu a fost preşedinte al Convenţei Democrate Române între anii 1996 şi 2000, după alegerea lui Emil Constantinescu ca şef de stat, şi preşedinte al Camerei Deputaţilor într-o perioadă considerată dificilă, când PNŢCD a fost cel mai important partid, într-o largă şi eterogenă coaliţie de guvernare.

La 27 noiembrie 2000, Ion Diaconescu a demisionat din funcţia de preşedinte al partidului, însă ulterior a fost ales preşedinte de onoare.

S-a retras discret din viaţa publică, după ce PNŢCD a pierdut alegerile din 2000.

În lunga sa carieră parlamentară a susţinut programul partidului de anulare a consecinţelor regimului comunist, precum restituirea in integrum a proprietăţilor, lustrarea fostelor cadre ale PCR, reforma morală prin Biserică şi privatizarea.

Citeşte biografia completă a fostului preşedinte ţărănist, Ion Diaconescu, în categoria Politicopedia.

Ion Diaconescu va rămâne în istoria politică drept un om politic veritabil, care  şi-a consacrat întreaga viaţă crezului său politic.Autor:
Laurenţiu Văduva
Editor:
Luminita Apostolescu
Adăugat:
12 Octombrie 2011
Ultima actualizare:
1 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza