Ultima zi pentru depunerea amendamentelor la votul prin corespondenţă

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă se află în procedură de urgenţă la Camera Deputaţilor, unde va intra în dezbaterea plenului peste două zile.

Adăugat: 26 Octombrie 2015
Ultima actualizare:26 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Azi, este data limită pentru depunerea amendamentelor, iar membrii Comisiei pentru elaborarea legilor electorale se vor întâlni după amiază, cu organizaţiile non-guvernamentale şi instituţiile interesate de această modalitate de vot.

Potrivit documentului, votul prin corespondenţă va fi utilizat la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi la cele europarlamentare, aminteşte redactorul RRA.

Pot vota prin corespondenţă numai alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Aceştia se pot înscrie în registul electoral printr-o cerere scrisă sau printr-un formular on-line.

PSD şi PNL au căzut de acord asupra proiectului iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, însă de UDMR şi ALDE se opun adoptării documentului.

Mai mult cele două partide critică proiectul şi anunţă că documentul poate fi atacat la Curtea Constituţională întrucât, în opinia lor, nu respectă articolul din legea fundamentală potrivit căruia votul este universal, egal, direct şi secret.

Comisia Parlamentară va avea de analizat numai puţin de 53 de amendamente pe care aleşii ALDE le vor depune la Camera Deputaţilor.

Proiectul este criticat şi de mai multe organizaţii non-guvernamentale care solicită parlamentarilor un dialog real pe această temă.

VEZI PREVEDERILE PROIECTULUI PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂAutor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza