UE va putea răspunde când o ţară va şantaja economic Uniunea

Comisia Europenă a propus un instrument prin care UE va putea răspunde atunci când o ţară terţă va şantaja economic Uniunea, statele membre şi companiile lor.

Adăugat: 9 Decembrie 2021
Ultima actualizare:9 Decembrie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene. Sursa: facebook.com/VDombrovskis/photos
trimite pe mail

Instrumentul nu ţinteşte vreo ţară anume, dar va putea fi aplicat inclusiv în cazul în care un stat ca Rusia scade sau întrerupe furnizarea de gaze, ori într-o situaţie similară cu cea prin care trece acum Lituania, ale cărei produse sunt blocate de China la graniţă ca represalii la deschiderea arătată de Vilnius faţă de Taiwan. Reporterul RRA,

Este vorba despre un instrument de anticoerciţie, a explicat astăzi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a insistat că Uniunea în continuare susţine un comerţ global liber şi bazat pe reguli, atât că alte ţări din afara Uniunii nu aderă la această filozofie şi chiar şantajează state membre ca să obţină avantaje politice şi economice. În esenţă, este un fel de instrument de descurajare şi apărare.

Dacă, de exemplu, o ţară terţă încearcă să ocolească regulile europene economice sau pune piedici incorecte unei companii europene, atunci Comisia Europeană poate interveni cu măsuri graduale, de la oprirea finanţării unor programe sau proiecte în care sunt implicaţi bani europeni sau poate exclude acea ţară de la proceduri de achiziţii publice.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene: Noul instrument e un semnal pentru partenerii noştri că Uniunea se va apăra dacă e ameninţată. În ultimii ani, Uniunea şi statele membre au fost ţinte ale intimidării economice, adică atunci când o ţară încearcă să forţeze un stat membru să-şi modifice politicile ameninţând sau restricţionând comerţul ori investiţiile în acel stat membru.

Vicepreşedintele Comisiei a confirmat că ţinte ale acestui nou instrument pot fi ţări ca Rusia, când ameninţă să umble la robinetul de gaze pentru Europa, sau China, când pedepseşte comercial Lituania ca să nu strângă legăturile cu Taiwan.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Decembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza