UE va condiţiona acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Parlamentul European a votat un proiect de lege care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Adăugat: 5 Aprilie 2019
Ultima actualizare:5 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Parlamentul European în plen. Sursa: http://audiovisual.europarl.europa.eu.
trimite pe mail

Parlamentul European a votat, ieri, un proiect de lege care condiţionează acordarea fondurilor europene către statele membre de respectarea statului de drept.

Se propun măsuri restrictive în caz de fraude în achiziţii publice, corupţie la nivel înalt sau punerea în pericol a independenţei sistemului judiciar.

Comisia Europeană va pune la dispoziţia statelor membre prin intermediul unui portal informaţii şi instrucţiuni privind obligaţiile pe care acestea le au, dar şi instrumente adecvate prin care Comisia să fie informată în legătură cu eventuale încălcări ale statului de drept.

Banii destinaţi plăţilor care nu au fost efectuate în momentul aplicării restricţiei vor fi transferaţi într-o rezervă bugetară şi vor putea fi accesaţi în momentul remedierii situaţiei, se mai arată în proiect.

Comisia va stabili o echipă de experţi independenţi care vor evalua anual situaţia statului de drept din toate ţările membre.

Parlamentele naţionale vor desemna fiecare câte un reprezentant în această echipă, urmând ca legislativul european să numească cinci dintre ei.

Atât Parlamentul, cât şi Consiliul vor avea prerogative egale când decid instituirea sau ridicarea unor măsuri restrictive.

Comisia va lua decizia, iar dacă Parlamentul şi Consiliul nu o respingând a curs de o luna aceasta intră în vigoare.

Următorul pas este negocierea proiectului între Comisia Europeană Parlament şi Consiliu.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza