UE trece la a treia fază de sancţiuni la adresa Rusiei

Sancţiunile la adresa Rusiei vor limita accesul băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital, vor introduce un embargou asupra livrărilor de echipament militar din UE şi vor interzice exportul de bunuri cu dublă utilizare.

Adăugat: 30 Iulie 2014
Ultima actualizare:30 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UE anunţă că va trece la cea de a treia fază de sancţiuni la adresa Rusiei.

Noile măsuri vizează anumite sectoare economice.

Reprezentanţii permanenţi ai ţărilor membre au ajus, marţi seară, la un acord politic pe această temă.

Măsurile vor limita accesul băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital, vor introduce un embargou asupra livrărilor de echipament militar din UE şi vor interzice exportul de bunuri cu dublă utilizare, civilă şi militară, şi tehnologii sensibile către Rusia.

Acestea a se referă la câteva proiecte concrete din domeniul petrolier, cum ar fi forajele în zona arctică sau cele marine de mare adâncime.

Într-o declaraţie comună de presă, difuzată marţi seară la Bruxelles, preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene apreciază că acest pachet de măsuri este un semnal puternic spre liderii de la Moscova că destabilizarea Ucrainei sau a oricărei ţări vecine din estul Europei va antrena costuri grele pentru economia Federaţiei Ruse.

Ei spun că UE este gata să restabilească relaţiile cu Rusia atunci când ea va începe să contribuie activ şi fără ambiguităţi la găsirea unei soluţii pentru criza din Ucraina.

Măsurile se aprobă prin procedură scrisă şi vor fi publicate în Jurnalul Oficial după care vor intra în vigoare.

Miercuri se vor publica sancţiunile deja convenite în cursul zilei de luni, respectiv restricţionarea comerţului şi investiţiilor în Crimeea şi Sevastopol în domenii legate de infrastructura în transporturi, telecomunicaţii sau sectorul energetic şi interzicerea exportului unor echipamente cheie pentru anumite sectoare.

Se vor adăuga, de asemenea, opt oameni de afaceri influenţi din care unii apropiaţi de cercurile puterii de la Moscova şi trei entităţi pe lista de sancţiuni individuale după extinderea criteriilor de includere pe listă.
 Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza