UE și NATO au decis intensificarea colaborării

Uniunea Europeană va colabora cu ONU şi NATO în vederea prevenirii de conflicte în Africa, regiunea de est a Mării Mediterane şi Balcanii de Vest.

Adăugat: 6 Mai 2018
Ultima actualizare:6 Mai 2018

Politica Romaneasca
Foto: Federica Mogherini
trimite pe mail

Capitala Bulgariei, Sofia, a găzduit o reuniune a miniştrilor apărării din ţările Uniunii Europene, care au dezbătut aspecte legate de dezvoltarea iniţiativelor pentru punerea în aplicare a Strategiei globale în domeniul securităţii şi apărării, relaţiile Europa - NATO şi operaţiunile militare ale Uniunii.

Responsabilii prezenţi la Sofia, printre care s-a aflat şi înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi securitate, Federica Mogherini, au decis o intensificare a colaborării între Uniune şi NATO în domeniul mobilităţii trupelor.

Federica Mogherini a anunţat că până la mijlocul lui iunie va prezenta propunerea pentru noul instrument de stabilitate şi pace, menit să contribuie la prevenirea crizelor.

Prin el va fi finanţată activitatea în domeniul apărării comune. În ultimul an, pe această cale au fost realizate 17 proiecte.

Sunt prevăzute investiţii mai mari în infrastructura militară.

Uniunea Europeană va colabora cu ONU şi NATO în vederea prevenirii de conflicte în Africa, regiunea de est a Mării Mediterane şi Balcanii de Vest.

Mogherini a declarat că summitul UE-Balcanii de Vest va demonstra sprijinul Bruxelles-ului pentru ţările din zonă şi va contribui la rezolvarea crizei migranţilor şi la neutralizarea ameninţărilor teroriste.

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakacianov, a anunţat că pe data de 7 iunie Bulgaria va organiza la Bruxelles, împreună cu Agenţia Europeană de Apărare, un simpozion dedicat mobilităţii militare.

România a fost reprezentată la reuniunea de la Sofia de Mircea Duşa, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, România sprijină în continuare operaţionalizarea PESCO,

Cooperarea structurată permanentă, de o manieră pragmatică şi orientată în vederea obţinerii unor rezultate concrete.Autor:
Petio Petkov, Bulgaria
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza