UE înăspreşte sancţiunile la adresa Rusiei

UE va pune în practică o nouă listă de sancţiuni pe baza unor criterii extinse de persoane, dar şi de companii care au obţinut beneficii în urma sprijinirii deciziilor Rusiei care au dus la anexarea Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei.

Adăugat: 23 Iulie 2014
Ultima actualizare:23 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Uniunea Europeană va înăspri sancţiunile faţă de Rusia în domeniul sectorial, cu efecte mai puternice asupra economiei Rusiei.

Este una din concluziile Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles.  

Uniunea Europeană cere grupărilor separatiste să asigure accesul neîngrădit şi imediat în zona din estul Ucrainei, unde s-a prăbuşit săptămâna trecută avionul malayesian de pasageri şi desfăşurarea unei anchete internaţionale complete şi transparente asupra cauzelor accidentului.

În concluziile Consiliului se cere, din nou, Rusiei, să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor, pentru a-i determina să renunţe la violenţe şi să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina.

"Am decis să accelerăm pregătirea sancţiunilor individuale, aşa cum s-a convenit la Consiliul European din 16 iulie. În particular, vom pune în practică o nouă listă pe baza unor criterii extinse de persoane, dar şi de companii care au obţinut beneficii în urma sprijinirii deciziilor Rusiei care au dus la anexarea Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei. Suntem gata să introducem fără întârziere un pachet de noi măsuri restrictive, dacă nu vedem semne imediate de cooperare totală. Am cerut Comisiei Europene şi Serviciului de Acţiune Externă să propună noi acţiuni restrictive în domeniul accesului pe pieţele de capital al echipamentelor militare şi  tehnologiilor de vârf, inclusiv în sectorul energetic", a spus Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Catherine Ashton. 

Aceste propuneri vor fi prezentate până joi.

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a salutat la Bruxelles într-o conferinţă de presă consensul exprimat la nivelul Uniunii Europene pentru înăsprirea sancţiunilor. 

"Din dezbateri rezultă că, fiind vorba practic de domeniul sectorial, altceva decât a fost până acum, s-ar pune problema competenţei Consiliului European, pentru a lua o decizie pe baza muncii pe care noi am făcut-o astăzi ,la nivelul miniştrilor de externe şi, bineînţeles, ceea ce Comisia şi /.../ vor prezenta, încă o dată, într-un termen foarte scurt. Salut această decizie. Încă două lucruri importante: urmare a discuţiilor inclusiv sprijinul pe care şi eu l-am acordat pe această temă, alături de alţi colegi, am lansat şi vom continua activitatea de a găsi soluţiile şi formulele de text şi politice, care ar putea viza listarea organizaţiilor şi separatiştilor din Ucraina de Est, ca grupuri teroriste; şi, în al doilea rând, evident că apelul foarte puternic, la încetarea focului, pe care îl regăsim şi aici, în poziţia exprimată în concluziile Consiliului Afacerilor Externe, are însă un scop bine definit: este vorba de scopul restaurării integrităţii teritoriale a Ucrainei. Nu este vorba de o "simplă", simplă - între ghilimele, încetare a focului, iar separatiştii rămân acolo în control. Nu. Această încetare a focului trebuie să aibă ca scop final restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Bineînţeles, procesul de dialog, inclusiv procesul de pace pe care preşedintele Poroşenko l-a lansat anterior, trebuie create condiţiile pentru acest proces, dar noi nu abdicăm de la acest principiu fundamental - respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", a spus Corlăţean.Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza