UE îmbunătăţeşte serviciile GPS

Uniunea Europeană sprijină mobilitatea persoanelor şi acordă un ajutor companiilor de transport iar Comisia Europeană a anunţat îmbunătăţirea funcţionării sistemului de poziţionare globală, prin lansarea unui nou serviciu comercial.

Adăugat: 8 August 2012
Ultima actualizare:8 August 2012

Politica Romaneasca
Foto: howstuffworks.com
trimite pe mail

Internetul este cel care contribuie de acum la îmbunătăţirea datelor furnizat de GPS, acronim folosit pentru sistemul de poziţionare globală.

Dacă până acum principiul de funcţionare al GPS era acela de determinare a poziţiei unui punct faţă de sateliţi, printr-o măsurare foarte exactă a distanţei dintre receptor şi cel puţin patru sateliţi, cu ajutorul latitudinii, longitudinii şi altitudinii, de acum înainte datele vor fi completate cu cele furnizate de conexiunea la internet.

Comisia Europeană a anunţat lansarea unui nou serviciu comercial, numit EDAS - sistemul european de acces la date.

Acesta este o nouă componentă a serviciului european de geostaţionare EGNOS, proiectat pentru navigaţia prin satelit.

Poziţionarea cu ajutorul GPS devine acum mai sigură şi mult mai eficientă pentru utilizarea în condiţii speciale, mai ales în situaţiile în care semnalul transmis de sateliţi întâlneşte unele bruiaje, cum ar fi în aglomerările urbane.

EDAS va contribui şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor din mai multe sectoare economice, cum ar fi pulverizarea îngrăşământului cu o înaltă precizie, taxarea rutieră automată, gestionarea parcurilor auto, dar şi pentru localizarea vaselor de pe cursurile interne de apă sau pentru determinarea exactă a dimensiunilor unei suprafeţe.

Accesarea datelor GPS devine posibilă şi cu ajutorul unor dispozitive de mână care utilizează aşa-numitele sisteme wireless, fără fir.

Serviciul creşte acurateţea GPS şi pune bazele folosirii unor aplicaţii care necesită o precizie ridicată, prin corectarea erorilor cauzate de perturbarea atmosferică.

Odată cu implementarea acestui nou sistem, care foloseşte internetul, primim asigurări că beneficiem de datele furnizate de GPS-ul nostru, chiar dacă semnalul de satelit nu este disponibil.

Practic, noul sistem EDAS oferă aceleaşi informaţii ca vechiul serviciu EGNOS, dar cu date suplimentare, care permit crearea de produse noi şi inovatoare.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi anteprenoriat, a declarat că oportunităţile oferite de noul sistem pot contribui la depăşirea crizei economice, în principal prin creşterea performanţei sectoarelor care depind de tehnologia de navigare prin satelit.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
8 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza