UE consideră ilegal referendumul din Crimeea

Uniunea Europeană are în vedere restricţii de intrare în U.E. şi îngheţări de conturi ale unor responsabili ruşi.

Adăugat: 17 Martie 2014
Ultima actualizare:17 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Uniunea Europeană consideră referendumul din Crimeea ilegal şi doreşte o soluţionare politică a situaţiei.

Forul comunitar are în vedere restricţii de intrare individuală în Uniunea Europeană sau îngheţări de conturi ale unor responsabili ruşi.

UE consideră referendumul din Crimeea ilegal şi doreşte o soluţie politică pentru situaţia din Ucraina.

Ea trebuie să aibă la bază integritatea teritorială a acestei ţări.

Înaltul reprezentant al UE pentru politice externă şi de securitate, Catherine Ashton, a făcut un nou apel la dialog. 

"Cer din nou Rusiei să înceapă dialogul direct cu liderii ucraineni şi să încerce să detensioneze situaţia cât mai repede, pentru că nu am văzut până acum niciun semn în acest sens. Trebuie să analizăm foarte atent răspunsul nostru, pentru că va fi un răspuns. Vrem să transmitem un semnal extrem de clar Rusiei şi astăzi şi la summitul de la sfârşitul săptămânii pentru a o face să înţeleagă cât de gravă este situaţia. UE va trece la a doua etapă de sancţiuni la adresa Rusiei", a spus Catherine Ashton.

La rândul său,  William Hague, şeful diplomaţiei britanice vorbeşte despre restricţiile care vor fi impuse, dar susţine că rămân deschise canalele diplomatice către Rusia.

"Restricţii de intrare individuale în UE şi îngheţarea unor conturi, sunt măsurile pe care le vom discuta şi asupra cărora sunt convins că vom ajunge la un acord. În acelaşi timp, însă, toate canalele diplomatice rămân deschise către Rusia. Este important că suntem, de asemenea, pregătiţi să trecem şi la alte sancţiuni, care pot avea consecinţe pe termen lung pentru Rusia dacă va continua să trateze situaţia din Ucraina ca şi până acum.   illiam Hague, şeful diplomaţiei britanice", a spus William Hague.

Miniştrii de externe vor definitiva lista persoanelor care vor fi supuse sancţiunilor individuale pe care o vor analiza apoi şefii de stat şi de guvern din ţările UE.

SUA: Acţiunile Moscovei, încălcare a suveranităţii Ucrainei

Statele Unite consideră acţiunile Moscovei drept o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, menţionează că încă mai consideră că există o cale de a rezolva această criză în mod diplomatic, nu însă şi dacă forţele militare ale Rusiei continuă să avanseze în Ucraina.

În paralel, vicepreşedintele Joe Biden pleacă, luni,  către Polonia şi Lituanai pentru discuţii privind criza ucraineană.

Biden va avea de asemenea întâlniri cu alţi lideri de state baltice.

Ucraineni care trăiesc în Statele Unite sunt la curent cu evoluţiile din Crimeea, urmăresc cu îngrijorare ce se întâmplă acasă.

Corespondentul RRA, Ani Sandu, transmite:

Tinerii ucraineni din Statele Unite urmăresc cu îngrijorare evenimentele din ţara lor şi ţin constant legătura cu rudele lor şi prietenii rămaşi acasă.

Când le-am întâlnit pe Ana şi pe Irina dezbăteau ultimele evenimente.

Ana e bursier la un ONG din Washington dedicat întăririi instituţiilor democratice din toată lumea

"Situaţia este foarte dificilă, cunosc foarte mulţi oameni din Crimeea. Ştiu că mulţi vor să fie parte componentă a Rusiei. Dar ce ne facem cu oamenii care nu vor asta? Mulţi dintre prietenii mei se tem pentru ziua de mâine pentru că nu ştim ce se va întâmpla".

Preotul Victor Potapov de la catedrala rusească Sfântul Ioan Botezătoru din Washington D.C. crede pe de altă parte că noul guvern de la Kiev poartă responsabilitatea acestei crize. 

"Pentru mine nu sunt graniţe între Rusia şi Ucraina, sunt una şi aceeaşi ţară. Ucraina trebuie să-şi rezolve problemele, să găsească o cale, să aibă un guvern care să fie mai legal pentru Rusia, mai acceptabil", a spus preotul Victor Potapov.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Ani Sandu
Adăugat:
17 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza