UE aprobă planul de contracarare a scandalului "cărnii de cal"

Uniunea Europeană a aprobat planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal etichetată greşit, care prevede efectuarea de teste ADN şi detectarea de substanţe nocive consumatorilor.

Adăugat: 16 Februarie 2013
Ultima actualizare:16 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cele 27 de state membre s-au pus astfel de acord să efectueze peste 2.200 de teste.

Comisia, care iniţial propusese începerea testelor la 1 martie, a anunţat că, de fapt, acestea vor începe imediat.

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a salutat aprobarea cu prompitudine a planului său şi a amintit că autorităţile fiecărei ţări trebuie să asigure consumatorilor siguranţa alimentară.

"Salut aprobarea promptă de către statele membre a planului pe care l-am propus în urmă cu două zile şi fac apel la ele să menţină presiunea în eforturile lor de a identifica o imagine de ansamblu şi o succesiune de evenimente. Consumatorii aşteaptă ca UE, autorităţile naţionale şi toţi cei implicaţi în lanţul alimentar să le furnizeze siguranţa de care au nevoie privind lucrurile pe care le mănâncă", a spus Tonio Borg, într-un comunicat de presă.

Planul, cofinanţat de CE, ar urma să fie în primă fază aplicat pentru o perioadă de o lună, de la 1 martie, şi include două acţiuni.

Prima dintre acestea este stabilirea, cu certitudine, dacă există carne de cal neetichetată ca atare în produse.

Planul prevede controale, în principal la nivelul retailerilor, a produselor destinate consumatorilor şi care sunt etichetate ca fiind carne de vită, pentru a depista dacă acestea conţin sau nu carne de cal.

Al doilea obiectiv al planului este detectarea posibilelor reziduuri de fenilbutazonă în carnea de cal comercializată ca atare.

Testele se vor efectua timp de o lună, cu posibilitatea de a mai putea fi prelungite încă două luni.

Prin intermediul acestor teste ADN, statele membre vor stabili dacă în produsele preparate pe bază de carne de vită nu există carne de cal.

Planul prevede testarea unei mostre la fiecare 50 de tone de carne de cal.

Fiecare stat membru va efectua un minimum de cinci teste.

Măsurile aprobate de experţi  trebuie să obţină şi acordul politic al miniştrilor europeni ai agriculturii la 25 februarie, informează corespondentul RRA.

Numărul total de controale este de 2.250 la nivelul UE, variind între 10 şi 150 de stat.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza