UE a prelungit până la 31 octombrie data limită pentru retragerea Marii Britanii

Uniunea Europeană a prelungit cu şase luni termenul limită pentru retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.

Adăugat: 11 Aprilie 2019
Ultima actualizare:11 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Pavel Ionescu
trimite pe mail

Guvernul britanic, care încearcă să găsească sprijin parlamentar pentru acordul de separare negociat cu Bruxelles-ul, va trebui, însă să organizeze alegeri europarlamentare pe 23 mai sau să iasă fără acord din uniune la 1 iunie.

Liderii Uniunii Europene au convenit ca perioada de extindere să fie până la 31 octombrie, şi nu 30 iunie, aşa cum aţi solicitat premierul britanic Theresa May.

În tot acest timp Regatul Unit trebuie să decidă dacă ratifică acordul de retragere, caz în care extinderea va fi încheiată. De asemenea, poate fi reconsiderată întreaga strategie Brexit, fapt ce poate duce la schimbări în declaraţia politică privind viitorul relaţiei dintre cele două părţi, dar nu şi în acordul de retragere, sublinia preşedintele Consiliului european Donald Tusk.

Donald Tusk: Consiliul European a decis să acorde Regatului Unit o extindere flexibilă a articolului 50. Această extindere este puţin mai scurtă decât mă aşteptam, dar este suficient să găsiţi cea mai bună soluţie posibilă. Vă rog să nu pierdeţi acest timp.

Şi preşedintele comisiei europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat mulţumit de soluţia găsită şi a reafirmat faptul că acordul de retragere nu va fi renegociat.

El spunea că Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru o retragere ordonată, iar la summitul din luna iunie se va face o evaluare a progreselor făcute de Marea Britanie.

Jean Claude Juncker: În iunie ne vom revedea, dar nu vom renegocia acordul de retragere. Documentul agreat în urmă cu câteva luni trebuie respectat în integralitatea sa.

Oficialul european a ţinut să precizeze că deciziile cu privire la Brexit nu vor fi luate la summitul din iunie, ci la sfârşitul perioadei de extindere, respectiv 31 octombrie.

Prezent la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist în privinţa unui Brexit ordonat, dar spune că şi fără acord România este în stare să-şi negocieze interesele, în special cele legate de românii din Marea Britanie.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza