UDMR strânge semnături pentru "referendumurile locale"
UDMR anunţă că va organiza referendumuri locale în şase judeţe - Mureş, Harghita, Covasna, Bihor, Satu Mare şi Sălaj - pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Articol de Diana Surdu, 17 August 2013, 15:03
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat pentru RRA, că Uniunea va începe, de săptămâna viitoare, o acţiune de strângere de semnături pentru a iniţia hotărâri în consiliile locale, în privinţa organizării acestor referendumuri.
Liderul UDMR a declarat că nu este normal să se facă o reformă administrativă fară a cere în prealabil acordul celor afectaţi.
"Noi am spus, tot timpul, că nu se poate face o reformă administrativă, o reorganizare, fără să-i întrebi pe cei care îi vor afecta, în primul rând, aceste reforme, să răspundă cu da sau nu - dacă sunt de acord cu înfiinţarea regiunilor administrative şi dacă sunt de acord, atunci în ce regiune vor să fie ei, cu localitatea lor, cu comunitatea lor. Iarăşi, răspunsul trebuie să fie da sau nu, că altfel nu se poate", a afirmat Hunor.
Preşedintele UDMR a estimat că hotărârile de consilii locale, în privinţa organizării referendumurilor, vor fi adoptate în lunile octombrie şi noiembrie.
Hunor Kelemen a subliniat că UDMR nu acceptă transformarea actualelor regiuni de dezvoltare economică în regiuni administrativ teritoriale, deoarece aceasta ar însemna înfiinţarea unui nou nivel birocratic, care ar îngreuna viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.
"În chestiunea reorganizării regiunilor de dezvoltare economică, un factor inevitabil este opinia cetăţenilor, motiv pentru care susţinem organizarea unor referendumuri la nivel local" - a precizat preşedintele UDMR.
În 4 august Hunor Kelemen solicita Guvernului Ponta să ia în considerare aspectele istorice, geografice şi culturale.
"În problemele cu adevărat importante, politicienii de la Bucureşti au dat mereu înapoi când maghiarii din Transilvania şi-au arătat forţa prin solidarizare şi adoptarea unei atitudini ferme. De aceea va avea o importanţă majoră acţiunea de protest împotriva reorganizării adminstrative a ţării, programată pentru luna septembrie, declara la aceea dată preşedintele UDMR.
Totodată, organizaţiile politice ale maghiarilor din România consideră inacceptabilă împărţirea ţării în şapte regiuni, pe motiv că acestea sunt atât de mari, încât maghiarii vor fi peste tot în minoritate şi vor fi marginalizaţi în procesele de adoptare a deciziilor, iar, de exemplu, procentul maghiarilor din Ţinutul Secuiesc nu ar atinge nici 30% în aşa-numita regiune centru.
Potrivit legislaţiei, cetăţenii pot propune consiliului local, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri.
Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ teritoriale.