UDMR şi PCM pregătesc un proiect de autonomie a "Ţinutului Secuiesc"

UDMR are deja un proiect de autonomie al aşa-numitului "Ţinut Secuiesc", dar PCM încearcă să-l îmbunătăţească, prin introducerea unor articole noi.

Adăugat: 28 Martie 2014
Ultima actualizare:28 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Kelemen Hunor, preşedintele UDMR (stânga) şi Biró Zsolt, preşedintele PCM
trimite pe mail

UDMR şi Partidul Civic Maghiar au constituit un grup comun de lucru, care va analiza proiectul de lege privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, elaborat de UDMR, în scopul redactării unei forme finale, a anunţat la Târgu-Mureş preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biró Zsolt.

El a adăugat că formaţiunea pe care o conduce va încerca să încerca să introducă în document cât mai multe articole dintr-un proiect de autonomie deja existent, cel al Consiliului Naţional Secuiesc.  

"Dacă am făcut acest grup de lucru comun cu UDMR, sper să reuşim să convingem partenerii noştri să accepte cât mai multe elemente de acolo. UDMR-ul are acum un proiect de lege, avem şi noi acela al CNS-ului, rămâne de văzut dacă reuşim să corelăm cumva sau vor fi două proiecte distincte", a spus Biró Zsolt.

Liderul PCM a spus că rămâne de văzut dacă UDMR şi PCM vor reuşi să coreleze cele două proiecte de autonomie distincte şi că încă nu s-au luat în calcul anumite termene pentru finalizarea discuţiilor.

Întrebat dacă proiectul de lege al UDMR vizează autonomia pe trei nivele şi dacă sintagma "autonomie teritorială" se regăseşte în acesta, Biro a spus că trebuie făcută o distincţie între autonomia teritorială şi cea etnică, în sensul că dacă autonomia culturală este o autonomie pe criteriu etnic şi e valabilă pentru toţi cetăţenii etnici maghiari, autonomia teritorială nu este pe criteriu etnic pentru că se referă la cele trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza