UDMR şi-a prezentat propunerile de modificare a Constituţiei. Află care sunt

Recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului român reprezintă una dintre principalele propuneri pentru revizuirea Constituţiei venite din partea UDMR.

Adăugat: 13 Martie 2013
Ultima actualizare:13 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Grupul parlamentar al UDMR a prezentat Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, temele propuse de Uniune privind amendarea Constituţiei.

Parlamentarii UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor au efectuat o sinteză a tematicilor pe care le propun pentru modificare, se scrie în comunicat.

Uniunea sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu competenţe clare pentru cele două camere şi introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare.

"Propunerile UDMR se axează în principal pe recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului.” – a declarat Máté András Levente, deputat de Cluj şi vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. Máté a adăugat că referitor la structura Parlamentului,UDMR sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu o departajare clară a competenţelor celor două camere", se arată în document.

UDMR mai doreşte ca în Consituţie să se garanteze obligativitatea consultării minorităţilor naţionale în procesul adoptării de decizii privind drepturile şi libertăţile lor.

"Totodată, referitor la drepturile minorităţilor naţionale, UDMR se pronunţă pentru introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare şi principiile înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.”Dorim să garantăm prin Constituţie obligativitatea consultării organizaţiilor legitime de reprezentare a intereselor minorităţilor naţionale în procesul adoptării de decizii sau luarea de măsuri privind drepturile şi libertăţile acestora”,  a informat deputatul Mate Andras.

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constiţiei, condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, are programată miercuri, o nouă şedinţă la Palatul Parlamentului pentru a stabili programul acţiunilor viitoare şi pentru o informare în legătură cu propunerile primite până acum de la partidele politice.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza