UDMR se opune unei regionalizări care "destramă" judeţele majoritar maghiare

Potrivit fostului preşedinte al UDMR, Marko Bela, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări.

Adăugat: 30 Iulie 2013
Ultima actualizare:30 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorul UDMR Marko Bela consideră că regionalizarea nu se va face în acest an şi afirmă că Uniunea nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari.

"Trebuie să vă spun sincer că eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile", a declarat Marko Bela, marţi, la RFI.

El a atras atenţia asupra faptului că fără modificarea Constituţiei nu se poate face reorganizarea administrativă, iar procesul de modificare a Legii fundamentale nu pare să aibă loc în acest an.

"Eu nu sunt sigur că se va face (regionalizarea - n.r.), pentru că până acum nu am văzut o concepţie foarte coerentă privind această regionalizare. Nimeni nu a reuşit să explice de ce ar reforma în mod benefic administraţia noastră o astfel de reorganizare", susţine senatorul UDMR.

El consideră că nu este valid argumentul potrivit căruia absorbţia fondurilor europene s-ar îmbunătăţi dacă ar avea loc un proces de regionalizare.

Marko Bela susţine ideea că judeţele unde maghiarii sunt majoritari nu ar trebuie destrămate.

"În acest moment, în România există o zonă majoritar maghiară, este vorba de Ţinutul Secuiesc, în primul rând despre cele două judeţe Covasna şi Harghita. Acolo, comunitatea maghiară este în majoritate. (...) Nu ştiu de ce ar trebui să acceptăm să destrămăm sau să slăbim acele judeţe şi să avem regiuni unde reprezentanţii comunităţii maghiare nu au un cuvânt decisiv. Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere. Cei care contestă criteriul etnic şi ne spun că de fapt nu vor ca în cursul reorganizării administrative să se ia în considerare şi criterii etnice de fapt ei înşişi aplică criterii etnice, pentru că dacă nu vrei zone sau administraţii majoritar maghiare, ci vrei administraţii majoritar româneşti, tot după criterii etnice te gândeşti", susţine senatorul UDMR.

Potrivit acestuia, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări.

"'Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească", a afirmat Marko Bela.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza