UDMR pune condiţii în coaliţia de guvernare

UDMR condiţionează rămânerea în alianţă, de rezolvarea cerinţelor Uniunii privind creşterea salariilor, chestiuni referitoare la drepturile minorităţilor şi dezvoltarea infractructurii.

Adăugat: 24 Februarie 2012
Ultima actualizare:24 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a afirmat, la Consiliul Regional al aleşilor locali din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, că în protocolul care urmează să fie semnat săptămâna viitoare cu partenerii de guvernare va cere creşterea salariilor şi pensiilor, implementarea legii învăţământului şi adoptarea legii minorităţilor, potrivit traducerii oficiale.

„Noi am pus condiţii să rămânem la guvernare în privinţa  problemelor economice, sociale şi drepturile minorităţilor. Am formulat în aşa fel încât Facultăţii de Medicină  şi Farmacie să i se asigure cursuri separate şi ducem mai departe Legea minoritătilor. Şi, dacă e cazul, vom încerca şi vom relua aceste aspecte de o mie de ori, aşa  cum am făcut cu Legea Educaţiei. Nu renunţăm la Consiliul Cultural Autonom, iar acest consiliu trebuie să aibă atribuţii decizionale", a spus Kelemen Hunor.

"Vor fi cele mai grele alegeri şi nu spun lucruri ireale. Este important cum ne pregătim pentru alegerile parlamentare, care vor fi cele mai grele de 22 ani". Kelemen HunorÎntrebat ce va face Uniunea dacă partenerii de guvernare nu vor respecta punctele din protocolul ce urmează să fie semnat, preşedintele UDMR a răspuns că o să discute public cu partenerii de coaliţie şi că o să vadă care este rezultatul.

"Vom discuta, nu pe posturile tv spunem ce se va întâmpla. Discutăm cu partenerii noştri de coaliţie şi vedem care este rezultatul. Aşa este modul de lucru într-o coaliţie, într-o alianţă", a declarat Hunor, conform traducerii oficiale, ne-a informat corespondentul Radio România, Angela Bârsan.  

Kelemen Hunor: Alegerile parlamentare vor fi cele mai grele din ultimii 22 ani

Preşedintele UDMR le-a transmis aleşilor locali ai Uniunii din Harghita, Covasna şi Mureş, că alegerile parlamentare din 2012 vor fi cele mai grele din ultimii 22 ani, întrucât trei partide se vor bate pentru voturile maghiarilor.

"Vor fi cele mai grele alegeri şi nu spun lucruri ireale. Este important cum ne pregătim pentru alegerile parlamentare, care vor fi cele mai grele de 22 ani. Este pentru prima oară când va fi o competiţie în secuime, Ardeal şi Partium, în care 3 organizaţii ale maghiarilor  vor intra în luptă pentru voturi", a declarat Hunor.

El a atras atenţia primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, dar şi preşedinţilor de Consilii Judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, iniţiat de Tokes Laszlo, are sprijinul total al puterii politice de la Budapesta, iar în aceste condiţii UDMR trebuie să se mobilizeze pentru a ieşi învingătoare în alegeri.

Laszlo Borbely: UDMR trebuie să demonstreze că poate să-i unească pe maghiari    

Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, în cadrul şedinţei, că Uniunea trebuie să demonstreze că poate să-i unească pe maghiari şi a pledat pentru o mai bună comunicare cu Electoratul.

Borboly Csaba a propus adoptarea unui cod de conduită

La rândul său, preşedintele Organizaţiei UDMR Harghita, Borboly Csaba, a propus liderilor din Harghita adoptarea unui cod de conduită pentru alegerile locale din 2012.

Borboly Csaba a spus că "acuzaţiile calomnioase, anonime, tonul plin de ură, descurajează oamenii să participe la vot" şi că o luptă excesivă scade posibilitatea unei colaborări ulterioare.
    
În document este menţionat faptul că în campania electorală părţile semnatare ale codului vor considera lipsite de etică şi se vor abţine de la orice forme de discreditare politică şi personală.

De asemenea, semnatarii trebuie să nu perturbe întrunirile electorale ale contracandidaţilor, să nu utilizeze reciproc simbolurile sau să le reproducă, astfel încât să deruteze alegătorii, să nu înlăture afişele celeilalte părţi şi să nu poarte campanii negative la adresa adversarilor politici.

Csaba a precizat, în cadrul întrunirii Consiliului Regional al aleşilor UDMR din Harghita, Covasna şi Mureş, că aşteaptă ca liderii celor două partide să facă propuneri de modificare a codului şi să comunice dacă sunt de acord cu semnarea acestuia.
    
La întrunirea de la Băile Tuşnad a luat parte şi preşedintele Consiliului Naţional al primarilor şi consilierilor locali din Ungaria, Gemesi Gyorgy, care a apreciat că Guvernul Ungariei nu trebuie să intervină în problemele maghiarilor de dincolo de graniţe.
 
La Consiliul Regional UDMR din Harghita, Covasna şi Mureş au luat parte câteva zeci de primari, consilieri locali şi judeţeni şi preşedinţii celor trei consilii judeţene, iar principalele probleme abordate au fost legate de apropiatele alegeri locale.
 Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza