UDMR părăseşte Parlamentul în semn de protest
UDMR nu a participat, luni, la lucrările Parlamentului şi a anunţat că nu va reveni la lucrări până la soluţionarea problemelor de la Universitatea din Târgu Mureş.
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Martie 2012, 17:39
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, susţine că le-a cerut parlamentarilor Uniunii să fie prezenţi în Parlament, dar să nu voteze niciun proiect de lege, până marţi, când Executivul ar trebui să ia o decizie cu privire la Hotărârea de Guvern care vizează înfiinţarea unei Facultăţi în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureş.
"Până când această înţelegere nu se pune în aplicare, sub formă de HG, până mâine la şedinţa de Guvern, căci apar tot felul de încercări de a amâna, am spus că ei sunt în Bucureşti, sunt în Parlament, şi-au înregistrat prezenţa, dar nu vor vota proiecte de legi până când nu primesc alte instrucţiuni. A fost solicitarea mea expresă, să fie în Parlament, dar astăzi nu se votează nimic, până când nu rezolvăm ceva ce noi aşa am înţeles", a declarat Hunor.
El a subliniat că le-a cerut parlamentarilor UDMR să nu voteze proiecte de legi până când nu se închide "capitolul" UMF Târgu Mureş.
Şedinţa Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, nefiind prezenţi nici parlamentarii Opoziţiei care se află în protest, iar lucrările Camerei au început în absenţa deputaţilor UDMR.
Vasile Blaga: Până marţi vom găsi o soluţie în cazul UMF
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a afirmat că prin respectarea legilor în vigoare poate fi găsită, până marţi, o soluţie în ceea ce priveşte situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Întrebat dacă neparticiparea senatorilor UDMR la lucrările plenului Senatului a fost determinată de ''scandalul'' privind înfiinţarea unei secţii în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureş, Vasile Blaga a spus că nu crede acest lucru şi a precizat că sunt studenţi care protestează în stradă împotriva unei astfel de măsuri.
''Lucrurile pot fi rezolvate dacă se respectă legea. Legea prevede foarte clar că în România funcţionează trei universităţi multiculturale, iar Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege. Astăzi Guvernul a primit din partea coaliţiei un mandat clar de a rezolva această situaţie cu respectarea tuturor prevederilor legale. Şi cred că vom găsi o soluţie până mâine", a explicat preşedintele Senatului.
Marko Bela: Hotarârea de guvern este legală şi va dezamorsa situaţia
La rândul său, vicepremierul Marko Bela a anunţat că Guvernul va aproba marţi o hotărâre prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş se va înfiinţa o nouă facultate, în limba maghiară.
"Am convenit ca mâine Guvernul, printr-o HG, să aprobe înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care va cuprinde medicina generală în limbile maghiară şi engleză şi farmacia în limba maghiară, probabil. Hotărârea de Guvern preconizată este conform legii, se integrează în dispoziţiile legale şi va dezamorsa situaţia", a declarat Marko Bela.