UDMR nu va semna o moţiune de cenzură pe Legea proprietăţilor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că nu susţine o moţiune de cenzură pe tema Legii rerocedării imobilelor naţionalizate.

Adăugat: 16 Aprilie 2013
Ultima actualizare:16 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta le-a mulţumit forţelor politice şi cultelor religioase care au contribuit cu amendamente la proiectul de lege vizând retrocedările imobilelor confiscate de comunişti.

Marţi, la întâlnirile avute cu reprezentanţii partidelor parlamentare, Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că actul normativ pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea, miercuri, în faţa Parlamentului României  va soluţiona o "situaţie juridică incertă în ultimii 20 de ani".

Victor Ponta a purtat o serie de discuţii cu conducerea UDMR şi a PPDD.

UDMR nu susţine o moţiune de cenzură

La finalul întâlnirii, liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunţat că nu va susţine o eventuală moţiune de cenzură împotriva guvernului pe tema legi privind retrocedarea imobilelor naţionalizate, pentru că acest proiect conţine un principiu cu care este de acord şi anume restituirea în natură către foşti proprietari.

El a precizat că nu a văzut vreun text al unei moţiuni de cenzură, iar prin legea privind retrocedarea proprietăţilor nu sunt anulate drepturi ale foştilor proprietari în ceea ce priveşte redobândirea acestora.

"Noi am urmărit un principiu: drepturile care au fost oferite prin lege privind restituirea imobilelor naţionalizate de regimul comunist să nu fie retrase, deci restituirea în natură să rămână ca şi un principiu în această asumare".Kelemen Hunor

"Noi am urmărit un principiu: drepturile care au fost oferite prin lege privind restituirea imobilelor naţionalizate de regimul comunist să nu fie retrase, deci restituirea în natură să rămână ca şi un principiu în această asumare şi despăgubirile să fie făcute într-un termen rezonabil şi să fie echitabile, juste pentru foştii proprietari, pe un termen rezonabil şi să ţinem cont de solicitarea Curţii Internaţionale care a cerut un termen pentru România de a rezolva această problemă. Aceste principii sunt păstrate în acest proiect de lege cu toate că rămân probleme care nu vor fi rezolvare decât prin normele de aplicare, adică aspectele financiare", a declarat Kelemen Hunor.

Obiecţia liderul UDMR vizează termenul de despăgubire care în opinia acestuia "este unul foarte lung dacă luăm în considerare că oamenii aşteaptă de 23 de ani", dar este acceptabil ţinând cont că până acum nu exista niciun termen.

Preşedintele UDMR a arătat că, din datele pe care le are, 60% din proprietăţile confiscate bisericilor maghiare s-au retrocedat, după care procedura a fost blocată.

 PPDD nu votează moţiunea de cenzură

La finalul întâlnirii cu conducerea PPDD, premierul a declarat că în are "impresia" că parlamentarii PPDD au fost de acord cu sancţionarea samsarilor imobiliari.

"Nu au fost amendamente de schimbare a principiilor legii pentru că impresia mea este că majoritatea parlamentarilor PP-DD au fost de acord cu ideea de a-i sancţiona pe samsarii imobiliari, de a opri jaful din ultimii ani, în special lucruri care ţineau de tehnica legislativă şi de lămurirea efectelor legii", a afirmat Victor Ponta, la Parlament, după întâlnirea cu grupul deputaţilor PP-DD.

"Nu au fost amendamente de schimbare a principiilor legii pentru că impresia mea este că majoritatea parlamentarilor PP-DD au fost de acord cu ideea de a-i sancţiona pe samsarii imobiliari, de a opri jaful din ultimii ani, în special lucruri care ţineau de tehnica legislativă şi de lămurirea efectelor legii". Victor Ponta

Potrivit senatorului PPDD Tudor Barbu, partidul său nu se opune legii retrocedărilor pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea, dar nici nu va susţine o eventuală moţiune de cenzură din partea colegilor din opoziţie.

"Vom refuza semnarea unei eventuale moţiuni de cenzură iniţiate fie de UDMR, fie de PDL, cum este mai probabil. Nu putem fi alături de guvernul Ponta care include în rândurile parlamentarilor care îl susţin oameni care au promovat aceste legi ale retrocedărilor şi au jefuit România prin ele şi nici nu putem să fim absenţi de la dialog atunci când se discută un proiect de lege atât de important", a declarat Tudor Barbu.

Ponta a precizat că nu a primit din partea grupurilor parlamentare amendamente de fond, cu excepţia celui formulat de senatorul Tişe de la PDL, "care propune să le dăm la samsari tot, să nu le luăm 85%" şi a senatorului Mihai Răzvan Ungureanu,"care spune să le dăm tuturor 25%, inclusiv proprietarilor".

"Toate celelalte amendamente se leagă de lucruri concrete şi multe dintre ele ori le-am inclus, ori le-am explicat autorilor amendamentelor unde în lege sunt prevăzute acele lucruri", a mai declarat, marţi, după întâlnirea cu UDMR şi PPDD, Victor Ponta.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Andrei Şerban
Adăugat:
16 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza