UDMR nu renunţă la proiectul statutului minorităţilor

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo a anunţat că UDMR insistă în continuare ca proiectul statutului minorităţilor naţionale, prevăzut în protocolul de guvernare cu USD, să fie aprobat în Parlament.

Adăugat: 28 Martie 2014
Ultima actualizare:28 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR
trimite pe mail

Borbely Laszlo a adăugat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că speră ca în cele din urmă acest proiect să fie adoptat.

Întrebat în legatură ca solicitarea de amendare a proiectului, făcută de preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor , potrivit căruia forma propusă de UDMR refuză pluralismului politic în cadrul comunităţii maghiare, Borbely Laszlo a spus că Uniunea are un pluralism politic foarte dezvoltat în cadrul maghiarimii şi că acest lucru s-a demonstrat la alegeri, când aproape 90% dintre maghiari au sustinut UDMR.

Toro T. Tibor a declarat, recent, că proiectul de lege din 2005 privind statutul minorităţilor naţionale, care se regăseşte în protocolul actualei coaliţii de guvernare, trebuie completat, pentru că în caz contrar va legifera monopolul unor organizaţii minoritare, va încălca principiul pluralismului şi va genera conflicte.


Pe de altă parte, Borbely Laszlo a mai declarat că după două proiecte de lege privind autonomia teritorială, care au fost respinse de Parlament, UDMR va veni cu un nou proiect privind această formă de organizare administrativ-teritorială.

Borbely a amintit că autonomia teritorială apare în programul UDMR din 1993 şi că, în condiţiile în care Uniunea are o pondere de 6-7% în forul legislativ al tării, depinde de majoritatea parlamentară dacă este de acord sau nu cu orice fel de propunere de autonomie.

Vicepreşedintele politic al UDMR a precizat că deşi nu ştie exact când anume organizaţia din care face parte va veni cu un nou proiect de autonomie teritorială, pentru că "UDMR este încăpăţânată", acest lucru se va întâmpla, proiectul urând să fie înaintat conform tuturor preceptelor democratice şi va fi discutat "cu majoritatea românească", informează corespondentul RRA.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza