UDMR îi comemorează pe generalii maghiari executaţi la 1848

"Cei 13 de la Arad" este denumirea generică sub care sunt cunoscuți 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece executați în 1849 la Arad sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth .

Adăugat: 6 Octombrie 2012
Ultima actualizare:6 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Statuia celor 13 generali, Arad
trimite pe mail

UPDATE Peste 500 de persoane au asistat, sâmbătă după-amiază, la manifestările de comemorare a eroilor Revoluţiei de la 1848-1849 organizate de comunitatea maghiară în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare de la Arad, zeci de participanţi venind din Ungaria cu autocare sau chiar cu biciclete.

Comemorarea celor 13 generali ucişi la Arad în timpul Revoluţiei de la 1848-1849 a început cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, după care reprezentanţii UDMR, între care preşedintele Kelemen Hunor, invitaţi de la Budapesta şi autorităţile locale au ţinut discursuri pe teme istorice.

Participanţii au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, amplasată în Parcul Reconcilierii în memoria generalilor spânzuraţi în Cetatea Aradului în 6 octombrie 1849, aceştia fiind cosideraţi eroi ai luptelor pentru libertate ale maghiarilor.

La manifestări au participat peste 500 de membri ai comunităţii maghiare, dar şi zeci de persoane din Ungaria care au venit cu autocare.

O slujbă de pomenire a fost oficiată, înainte de evenimentul din Parcul Reconcilierii, în faţa Obeliscului Martirilor din cartierul Subcetate.

La Arad au loc  o serie de manifestări organizate de UDMR şi de comunitatea maghiarilor din judeţ pentru comemorarea celor 13 generali maghiari executaţi în timpul revoluţiei din 1848, din ordinul autorităţilor habsburgice, în cetatea Aradului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a declarat corespondentului Radio România,  Ioan Suciu, că la manifestare  sunt comemoraţi cei care s-au ridicat împotriva dictaturii de atunci.

"Toţi cei care s-au ridicat, s-au ridicat împotriva dictaturii de atunci, s-au ridicat pentru libertate şi nu împotriva naţiunilor, nu împotriva comunităţilor care trăiau în această zonă", a spus Hunor.

"Noua Dreaptă" dă replica

La Arad, "Noua Dreaptă" organizează după-amiază un parastas în memoria celor 40.000 de români ucişi de trupele austro-ungare în timpul revoluţiei de la 1848.

Liderul filialei locale a "Noii Drepte", Dumitru Măgureanu, a declarat pentru Radio România că acţiunea nu este îndreptată împotriva maghiarilor, ci a manifestărilor iredentiste ale unora dintre ei.

El a mai adăugat ca românii doresc să trăiască în pace şi bună înţelegere cu maghiarii, dar consideră că manifestările de comemorare a celor 13 generali pe pământ românesc sunt o sfidare la adresa românilor.

"Cei 13 de la Arad" este denumirea generică sub care sunt cunoscuți 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece executați în 1849 la Arad sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg.

Monumentul Statuia Libertății din Arad evocă memoria celor 13 comandanți.

Istoriografia maghiară îi menționează ca "martirii de la Arad", punând accentul pe dorința lor de libertate.
 Autor:
Ioan Suciu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
6 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza