UDMR Covasna organizează un miting cu steaguri secuieşti

Liderii UDMR Covasna au anunţat că vor organiza săptămâna aceasta un miting cu steaguri secuieşti în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

Adăugat: 6 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:6 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad au declarat că mitingul pe care-l vor organiza săptămâna aceasta are ca scop apărarea simbolurilor comunităţii maghiare şi vine în replică la acţiunile prefectului Codrin Munteanu, care prin "acţiunile şi afirmaţiile sale jigneşte constant membrii acesteia".

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor,  a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că mitingul va avea loc joi, de la ora 16:00, iar primele 500 de persoane care vor sosi în faţa Prefecturii vor primi gratuit câte un steag secuiesc şi vor fi îndemnate să-l arboreze pe blocurile sau casele în care locuiesc.

"Am chemat cetăţenii oraşului şi judeţului să apărăm steagul nostru naţional secuiesc. Primii 500 de participanţi o să primească un steag în dar, să îl ducă acasă şi să-l pună pe balcoane, la porţi, pe case ca să se vadă că nu doar politicienii, ci şi cetăţenii vor acelaşi lucru", a declarat Tamas Sandor.

Antal Arpad, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a menţionat că prefectul a desconsiderat în mod constant simbolurile comunităţii maghiare, iar recent a dus în derizoriu steagul secuiesc pe care l-a comparat cu cel al unui club de fotbal sau al unei mărci de autoturisme.

"Dacă el (prefectul-n.r) are atribuţii de a ataca anumite decizii luate de autorităţile locale, cu siguranţă nu va avea nici o posibilitate de a ataca deciziile cetăţenilor. Şi dacă cineva mâine va pune pe casă un steag secuiesc, acolo prefectul nu mai are ce să spună. Am spus şi prefectului că dacă ne tot provoacă acolo o să ajungem şi dânsul nu va putea face nimic cu cetăţenii care vor decide să pună un steag pe casă sau pe balconul locuinţei (...) Deci, un lucru e sigur – dorim să trăim aici în liniste, în pace socială, dar trebuie să ne respectăm. Să ne respectăm simbolurile şi unii pe alţii, altfel nu se poate", a declarat Antal Arpad.

Proteste ale liderilor UDMR faţă de prefectul din Sfântu Gheorghe

Tot luni, liderii UDMR Covasna au amplasat, un panou uriaş cu inscripţia "SIC Terra Siculorum" în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe, menţionând că gestul vine în replică la "acţiunile provocatoare" ale prefectului faţă de simbolurile comunităţii maghiare.

"Noi acest lucru nu-l putem accepta.Prin aceste acţiuni prefectul nu a făcut altceva decât să jignească şi să provoace comunitatea maghiară (...) Am semnalat şi decidenţilor de la Bucureşti că numirea şi acţiunile acestui prefect nu cred că ajută la buna convieţuire dintre români şi maghiari. Nu cred că face cinste Guvernului să aibă un asemenea reprezentant în teritoriu care nu face altceva decât să jignească o comunitate care vrea să trăiască în această ţară. Spun asta pentru cei care o să ne trimită în Ungaria sau în Asia, că nu o să plecăm, că vrem să trăim aici pe pământul nostru natal şi vrem să fim respectaţi pentru că ne plătim impozitele cel puţin în aceeaşi măsură ca cetăţenii din alte judeţe", a spus Antal Arpad.

Tamas Sandor a ţinut să menţioneze în context că "prefectul nu a adus nici o pioneză în judeţ", respectiv că nu a contribuit în nici un fel la atragerea de fonduri ori la dezvoltarea zonei.

Cât priveşte panoul instalat în faţa Prefecturii, care are o mărime de aproape 12 metri pătraţi, Tamas a spus că acesta este autorizat de Primărie şi va sta aici până la Crăciun.

"SIC este prescurtarea denumirii Ţinutului Secuiesc în limba latină- Terra Siculorum", a explicat Tamas Sandor. Acesta a mai spus şi că există o serie de expresii similare, recunoscute inclusiv de Guvern în documente oficiale, cum ar fi "Ţara Haţegului", "Ţara Bârsei", "Ţara Almaşului" sau "Ţara Silvaniei", prin urmare nu înţelege de ce nu este acceptată şi "Ţara Secuilor" sau "Ţinutul Secuiesc", a spus Tamas.

Prefectul Codrin Munteanu a catalogat demersul liderilor UDMR drept o acţiune cu carater electoral, menţionând că aceştia prezintă informaţiile trunchiat şi speculează teme etnice pentru a-şi face imagine.

Munteanu a menţionat în repetate rânduri că a atacat denumirile instituţiilor menţionate anterior pentru că, potrivit Constituţiei, limba oficială a ţării este limba română, iar toate inscripţiile trebuie scrise mai întâi în română şi apoi în alte limbi, nu invers cum se întâmplă în numeroase cazuri din judeţul Covasna.

Cât priveşte steagurile, prefectul a menţionat că legea are specificaţii foarte clare atât în ce priveşte felul, cât şi poziţionarea lor, dar autorităţile locale aflate sub culorile UDMR ignoră de multe ori aceste prevederi.Autor:
Mălina Negrea
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
6 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza